Egészséges uzsonnatippek iskolakezdésre

2018. szeptember 03.
Az iskolakezdéssel újra itt a tízóraikkal kapcsolatos örök kérdés: mit csomagoljunk a gyerekeknek a suliba, ami egészséges, de azért lesz is kedvük megenni. Mutatjuk bloggerünk, Futureater tippjeit!

Sokan örülnek, hogy elkezdődik az iskola, de azért a szeptemberi sulikezdés jó pár megoldandó feladatot is állít a szülők elé. Az iskolaszerek beszerzése már eleve kemény dió, és ehhez jön még az állandó kérdés: mit csomagoljunk a gyerek uzsonnás zacskójába? Szinte megoldhatatlannak tűnik a probléma, hiszen számos elvárásnak kell egyszerre megfelelni. A tízórai legyen egészséges, de azért a srácoknak legyen kedvük megenni, és ne hozzák haza érintetlenül. Emellett lehetőleg készüljön el gyorsan, és az sem árt, ha sokféle ötletet tudunk felvonultatni, amit nem fog megunni két hét után az iskolás gyerkőc.

Fotó: Unsplash.com

Krémek, nem csak szendvicsbe

A változatos szendvicskrémek feldobják meg a legszokványosabb kenyér-sajt-felvágott összeállítást is, de ebben a műfajban egy lépéssel tovább is mehetünk. A botmixer hű társunk lesz az iskolai tízóraik összeállításánál, a technikai felszereléshez pedig már csak egy kisebb, jól záródó műanyag dobozra lesz szükség.

Ebbe kerülhet aztán humusz (azaz csicseriborsó-püré), padlizsánkrém, fűszeres körözött, paradicsomsalsa, esetleg tojáskrém. Ha a gyerekek szeretik, készíthetünk nekik guacamole-t, azaz avokádókrémet, vagy akár sültpaprika-krémet is. A különböző krémekhez többféle mártogatót csomagolhatunk, a kiflit váltogathatjuk grissinvel vagy sajtos rúddal, de néhanapján zöldséghasábokat is megpróbálhatunk becsempészni az uzsonnás csomagba.

Plusz energia földimogyoróval

Ha már a kencéknél tartunk, ne feledkezzünk meg a földimogyoróból készült krémről sem: ez a csonthéjas rengeteg energiát tartalmaz, így jól jöhet az iskolában is egy-egy mozgalmas nap kiegészítőjeként. A földimogyoró-krémes szendvicset Észak-Amerikában lekvárral teszik még ellenállhatatlanabbá (ez a klasszikus PB&J, azaz peanut butter and jelly szendvics), de ez a magyar ízvilághoz szokva kissé talán bizarrnak tűnhet. A (természetesen egészséges verzióban, hozzáadott cukor nélkül készült) mogyorókrémet mindenesetre nem kell elvetni, szeletekre vágott almával vagy körtével remek tízórai lehet.

Nyers golyók nem csak vegánoknak

Az egyre népszerűbb vegán desszertek sztárjai a nyers golyók, ezek azonban nem csak a vegán étkezést folytatók számára jelentenek jó alternatívát. Valójában rengeteg energiát adnak, és nagyon könnyen elkészíthetők, így abszolút ideális versenyzők az iskolai tízóraik összeállításakor. A hozzávalók ízlés szerint kombinálhatók, de nagyszerű kiindulópont például a datolya, kókuszreszelék és a már említett földimogyorókrém. Ugyanígy fantasztikusan finom golyókat készíthetünk aszalt barack, finomra őrölt zabpehely, egy kevés víz és mandula összeaprításával.

Varázslatok leveles tésztával

Az egyik legszuperebb és leggyorsabb konyhai segítség a leveles tészta. Nem csak vendégvárónak, de iskolai uzsonnának is tökéletesen megfelel, egyes márkákból pedig már széles választék kapható teljes kiőrlésű- és tönkölybúza-lisztből készült verziókból is. Leveles tésztával dolgozva tényleg csak a képzeletünk szab határt – na meg persze a gyermekünk ízlése. Vitán felüli kedvenc a pizzás és a nutellás csiga, de szintén nagyon könnyen készíthetünk sajttal vagy különböző magokkal megszórt rudakat, gombás vagy húsos táskát, esetleg krumplis vagy spenótos-fetás böreket. Hasonló műfajban, rétestésztából is számos expressz rétessel kedveskedhetünk a gyerekeknek. A klasszikusoknál maradva csomagolhatunk almás, túrós vagy mákos rétest, de akár kipróbálhatunk egy-egy izgalmasabb ízkombinációt, így elrejthetünk az uzsonnás csomagban sütőtökös, szilvás, vagy akár káposztás rétest is.

FUTUREATER