Marinált céklasaláta kecskesajthabbal

2019. május 09.
Kicsit macerás a céklával dolgozni, de nagyon is megéri, hiszen nemcsak finom, de borzasztóan egészséges alapanyag. A most következő salátában ráadásul különleges, krémes habbá vert kecsesajttól lesz igazi fine dining élmény!

Szerencsére ma már sokan tudják, hogy a cékla nemcsak savanyúságnak vagy bébiételbe jó, hanem akár fine dining fogások alapanyaga is lehet. Rengeteg benne a C-vitamin és a folsav is, szóval egyrészt egészségünk miatt is megéri fogyasztani, de szerintünk mondjuk egyébként is nagyon finom. Az alábbi saláta igazi szemet gyönyörködtető tavaszi fogás, amit a cékla különleges marinádja és a habosra kevert kecskesajt tesz igazán különlegessé!

Hozzávalók:
A céklához:

  • 8-10 nagyobb cékla
  • 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só és bors
  • 1/4 csésze pisztácia, dió vagy pekándió (elhagyható)
  • 2 csésze vegyes leveles zöld (például bébispenót, madársaláta vagy rukkola)

A kecskesajtkrémhez:

 

  • ¼ csésze friss kecskesajt
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál zsíros tejszín
  • ½ teáskanál rizs- vagy fehérbor ecet
  • ½ teáskanál őrölt bors
  • ¼ teáskanál só

 

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Helyezzük középre a rácsot, tegyünk alá egy tepsit! A céklákat tisztítsuk meg, majd csomagoljuk alufóliába és süssük őket a rácson körülbelül 45 percig. Akkor jók, ha könnyedén beléjük tudunk szúrni egy villát.
  2. Miközben sülnek a céklák, egy nagyobb tálban keverjük össze a felvágott mogyoróhagymát, az ecetet és az olívaolajat, ízesítsük sóval és borssal!
  3. Vegyük ki, majd csomagoljuk ki a céklákat, hagyjuk őket legalább 20 percig hűlni. Hámozzuk meg (elég csak az ujjainkkal akár) majd kockázzuk fel őket! Dobjuk őket az ecetes-hagymás keverékbe, alaposan forgassuk át és hagyjuk állni legalább 1 óráig!
  4. A magvakat (ha használunk) pirítsuk meg a sütőben, tegyük félre őket!
  5. A krémhez a kecskesajtot és a többi hozzávalót robotgéppel vagy kézi habverővel verjük habosra, tegyük a hűtőbe egy kicsit!
  6. A tálaláshoz először halmozzuk egy tányérra a zöldeket, majd adagoljunk rá némi céklát, kanalazzuk rá a habos kecskesajtot majd szórjuk meg a pirított magokkal!

 

NYTimesCooking