Szerencsére ma már sokan tudják, hogy a cékla nemcsak savanyúságnak vagy bébiételbe jó, hanem akár fine dining fogások alapanyaga is lehet. Rengeteg benne a C-vitamin és a folsav is, szóval egyrészt egészségünk miatt is megéri fogyasztani, de szerintünk mondjuk egyébként is nagyon finom. Az alábbi saláta igazi szemet gyönyörködtető tavaszi fogás, amit a cékla különleges marinádja és a habosra kevert kecskesajt tesz igazán különlegessé!
Hozzávalók:
A céklához:
- 8-10 nagyobb cékla
- 2 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- só és bors
- 1/4 csésze pisztácia, dió vagy pekándió (elhagyható)
- 2 csésze vegyes leveles zöld (például bébispenót, madársaláta vagy rukkola)
A kecskesajtkrémhez:
- ¼ csésze friss kecskesajt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál zsíros tejszín
- ½ teáskanál rizs- vagy fehérbor ecet
- ½ teáskanál őrölt bors
- ¼ teáskanál só
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Helyezzük középre a rácsot, tegyünk alá egy tepsit! A céklákat tisztítsuk meg, majd csomagoljuk alufóliába és süssük őket a rácson körülbelül 45 percig. Akkor jók, ha könnyedén beléjük tudunk szúrni egy villát.
- Miközben sülnek a céklák, egy nagyobb tálban keverjük össze a felvágott mogyoróhagymát, az ecetet és az olívaolajat, ízesítsük sóval és borssal!
- Vegyük ki, majd csomagoljuk ki a céklákat, hagyjuk őket legalább 20 percig hűlni. Hámozzuk meg (elég csak az ujjainkkal akár) majd kockázzuk fel őket! Dobjuk őket az ecetes-hagymás keverékbe, alaposan forgassuk át és hagyjuk állni legalább 1 óráig!
- A magvakat (ha használunk) pirítsuk meg a sütőben, tegyük félre őket!
- A krémhez a kecskesajtot és a többi hozzávalót robotgéppel vagy kézi habverővel verjük habosra, tegyük a hűtőbe egy kicsit!
- A tálaláshoz először halmozzuk egy tányérra a zöldeket, majd adagoljunk rá némi céklát, kanalazzuk rá a habos kecskesajtot majd szórjuk meg a pirított magokkal!