Milyen a tökéletes téli alapozó? Segít a szakértő

2023. november 30.
Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője egy fontos, szezonális témával jelentkezik. Elárulja, hogy milyen a tökéletes téli alapozó, és hogy hogyan is válasszuk ki az igazit.
tokeletes-teli-alapozo

A mai szépségrutin elengedhetetlen része a megfelelő alapozó viselése. Az újgenerációs termékeket már olyan színvonalon állítják elő, mint egy hatóanyagos arckrém, így az alapozótól való ódzkodás, hölgyeim, legyen végre a múlté – vélem én sminkesként.

Télen a fűtés szárít, illetve a kinti hideg, és a benti párátlan levegő erősen megviseli a bőrt. Az extrán dehidratált, száraz bőrön a folyékony alapozók hajlamosak kifakulni a felvitel után. Ez olyan, mintha a kiéhezett bőr még a pigmenteket is felfalná éhségében. De azt sem szabad elfelejteni, hogy a téli színünk sokszor 2 árnyalattal is világosabb lehet, mint nyáron, ezért az is tény, hogy egyetlen színnel nem lehet kihúzni a teljes évet.

Íme a legfontosabb szempontok ahhoz, hogy  válassz tökéletes téli alapozót:

tokeletes-teli-alapozo

Bőrtípus-meghatározás: 
Fontos, hogy tudd, milyen a téli bőröd. Általában még a zsírosodó bőr is enyhébben fénylik ilyenkor, ezért a vízhiány is jobban jelen van. Érdemes a púdert csak a T vonalra használni, vagy csak itatós lappal dolgozzunk. Tegyük félre a nyári extrán mattító alapozót. Keressük a hialuronsavval dúsított alapozó készítményeket, melyek minden bőrtípusra jótékony hatással bírnak.

Színválasztás:
Sosem a kézfejen teszteljük az alapozót! Minden esetben az állvonalra kenjük fel a próbacsíkot. Tegyük szabaddá a nyakat és a dekoltázst. A jó alapozószín beolvad a bőrbe, nem hagy foltot maga után. Mielőtt döntenénk, viseljük pár percig az alapozót, mert a szín csak ezután dobja ki magát igazán.
Nem csak a színmélység a fontos, de a tónus is! Figyeld meg, hogy rózsás-e vagy aranyba hajló a bőröd. Kérd ki szakember véleményét egyszer, ha nem vagy benne biztos!

Fedőérték-választás:
Ha egységes a bőröd, és nincsenek, vagy csak hébe-hóba vannak pattanásaid, akkor nincs szükséged vastag fedésű alapozóra. A néha előforduló bőrhibákra csak helyileg alkalmazz a bőrszíneddel azonos árnyalatú korrektort.

Amennyiben problémás a bőröd, választhatsz. Több időt szentelve az alapozásra, kikeverheted a kívánt vastagságot a korrektoroddal az amúgy laza fedésű alapozóddal annak a függvényében, hogy milyen fedésre van szükséged az adott területen. Ha nincs időd, sem kedved ezzel molyolni, válassz egyszerűen egy jól fedő folyékony, de matt textúrájú alapozót.

Egy jó alapozó elképesztő sokat ad hozzá a megjelenésedhez; érdemes megtalálni az igazit.