Aktív hatóanyagok a bőrápolásban, amelyek a hajat is szépítik

2024. augusztus 11.
Az aktív hatóanyagokra egyre inkább a szépségápolási szektor sokrétű és nagy jövő előtt álló fenegyerekeiként tekintünk. Megnéztük, hogy miért is olyan népszerű összetevők, és azt is, hogy melyek is pontosan azok az aktív hatóanyagok, amelyeket nemcsak a bőrápolási, hanem a hajápolási márkák is előszeretettel használnak a hatékonyságuk miatt.

Az aktív hatóanyagokban, úgy tűnik, tényleg ott van az X-faktor. Látványos hatékonyságuk mellett – ami természetesen elsőrendű a siker szempontjából – számos egyéb ok is áll a növekvő népszerűségük mögött.

Ezek egyike az aktív hatóanyagok mögött felsorakozó tudományos kutatások és fejlesztések sora, amely nagyon szépen megnyitja az utat az újabb és újabb aktív hatóanyagos termékek és innovációk bevezetéséhez. A szépségipar szűnni nem akaró „éhsége” az újabb és hatékonyabb összetevők iránt csak még tovább erősíti az aktív hatóanyagokban rejlő lehetőségek kiaknázását. Amellett, hogy széles skálán bevethetőek – látványosan kezelik az öregedés jeleit, az aknét, a pigmentációt vagy például a dehidratációt –, személyre szabott szépségápolási megoldásokat is kínálnak, mindezt pedig több fronton. És hogy ez utóbbit hogyan is értjük pontosan?

Úgy, hogy az aktív hatóanyagok nem csupán a bőrápolásban teljesítenek nagyon szépen, hanem ma már a hajápolási márkák is gyönyörű eredményekkel alkalmazzák őket a termékeikben a vezető összetevők között.

Célirányos és komplex eredmények

aktiv-hatoanyagok

Az aktív összetevők több fronton is hatékonyak

A komplex eredmények szintén nagy előnyei az aktív hatóanyagoknak, hiszen a különböző aktív összetevők kombinálásával akár egyszerre több problémát is kezelhet egy-egy termék, legyen szó bőrápoló szérumokról, krémekről vagy éppen a hajunk szépségét fokozó ápoló termékekről. Vagyis már rég nem csak álom egy adott esetben a ráncok csökkentését, a bőrszárazságot és mellette az aknét is kezelő arckrém, vagy éppen egy olyan peptid komplexszel dúsított sampon, amely mélyen tisztít, kivonja a felesleges faggyút, miközben segít megőrizni a nedvességet, elkerülve a fejbőr kiszáradását.

Természetesen fejlődni mindig lehet, és van is hova. Ezen a területen ez leginkább a technológiai innovációk terére határolódik, ahol a fő cél az aktív hatóanyagoknak a bőrbe, a hajszalakba való mélyebb és hatékonyabb behatolásának biztosítása. Ez már csak azért is különösen fontos, hiszen ez növeli ezeknek az aktív hatóanyagoknak a hatékonyságát, és a bőr, a haj egészségére és szépségére gyakorolt pozitív hatását.

Most pedig lássunk egy sor olyan aktív hatóanyag-favoritot, amely nemcsak a bőrápolásban, hanem a hajápolásban is zseniálisan teljesít. Következik négy kiemelkedő aktív hatóanyag a hajápolás területéről – néhány hatékony hajápolási kedvencünk kíséretében.

Peptidek

Az apró kis fehérjemolekulák gyönyörűen fokozzák a kollagéntermelést, és ameddig a bőr esetében javítják a rugalmasságot, csökkentik az apróbb ráncokat, addig a hajápolás terén legalább ilyen látványos eredményt érnek el a vékony szálú, töredezett haj szépítésében. Egy jó multipeptid komplex formula ugyanis segít megakadályozni a haj töredezését, miközben látványosan javítja a hajszálak rugalmasságát is.

A mi terméktippünk:

Revolution R-peptide 4×4 hajregeneráló maszk, Revolution R-peptide 4×4 hajvédő spray, Revox PLEX Multi-peptid sampon, Revox Just Multi-peptid hajszérum

Ceramidok

A bőr természetes védőrétegét képező lipidek nagy szerepet játszanak a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, de védelmet nyújtanak a külső, irritáló anyagokkal szemben is. A hajápolásban ugyanígy nélkülözhetetlenek, zárva tartják a haj kutikuláját, így megakadályozva a külső károsodást, és biztosítva hajszálak erősítését. Aktív hatóanyagokként a ceramidok úgy védenek, hogy bevonják a hajszálainkat – benntartva a nedvességet a tincseinkben. Az eredményeik önmagukért beszélnek, erőteljes segítőtársaink lehetnek, ha célunk a hidratált fejbőr és haj, valamint az irritáció csökkentése és a hajszálak erősítése.

A mi terméktippünk:

Revolution 5 Ceramide + HA sampon, Revolution 5 Ceramide + HA balzsam, Revolution 5 Ceramide + HA maszk

Szalicilsav

Ez a BHA-sav a bőrápolásban is igen népszerű, egyszersmind arról ismert, hogy hatékonyan tisztítja a pórusokat, miközben eredményesen eltávolítja az elhalt hámsejtjeinket és csökkenti a pattanások kialakulását. Magabiztosan teljesít a bőr megnyugtatásában is, és gyulladáscsökkentő tulajdonságai nagyon szépen érvényesülnek a fejbőr esetében is. A hajszérumokban aktív összetevőként kontrollálja a túlzott faggyútermelést, tisztítja az olajos, pattanásokra hajlamos fejbőrt. Emellett a gyorsan zsírosodó fejbőr esetén azért is szuper összetevő a szalicilsav a fejbőrszérumokban, mert rendszeres használatával akár egy-két nappal is kitolhatjuk a hajmosást.

A mi terméktippünk:

Revox Just Szalicilsavas hajszérum, Revolution Skinification Szalicilsavas sampon és balzsam, Revox PLEX Detoxifying sampon

Hialuronsav

A bőrápolásban megkérdőjelezhetetlenül a „csúcsalapanyagok” közé tartozik, és szerencsére ma már széles körben használják – hatékonysága miatt – a hajápolásban is. Kiemelkedő vízmegkötő képességgel rendelkezik, egy gramm hialuronsav akár hat liter vizet is meg tud kötni, vagyis nem kérdés, hogy hidratálásban tényleg verhetetlen bajnok. Ráadásul univerzálisan használható minden bőrtípusra és hajtípusra – könnyű és nem zsíros formulájának hála. Ahogyan a bőr esetében kisimítja annak felületét és csökkenti az apróbb ráncokat, úgy a hajápolásban is simább, fényesebb és kevésbé töredezett hajszálakat eredményez. A fejbőr egészségére is remek hatással van, segít hidratálni a fejbőrt és csökkenti a viszketést. Dúsabb és rugalmasabb hajat ígér annak köszönhetően, hogy a hajszálak körül egy védőréteget képez, miközben növeli a haj térfogatát és rugalmasságát.

A mi terméktippünk: 

Revox Just Hialuronsavas hajszérum, Revolution Skinification Hialuronsavas sampon és balzsam

Fotó: Getty Images