Téli irodalmi kvíz: hány kérdésre tudsz helyesen válaszolni?

2024. január 04.
A világ- és magyar irodalom tele van szebbnél szebb téllel és az ünnepekkel kapcsolatos művekkel. Vajon mennyire ismerjük ezeket? Mennyire emlékszünk rájuk? Töltsük ki a téli irodalmi kvízt és kiderül, mit kell még elolvasnunk tavaszig!
Téli irodalmi kvíz
  • Nincs kellemesebb dolog, mint télen az ünnepekkel és téllel kapcsolatos verseket, regényeket olvasgatni.
  • Valószínűleg mindenkinek beugrik Fekete István Téli berek című regénye. De vajon az ezzel kapcsolatos kérdésre is tudunk válaszolni a téli irodalmi kvízben?
  • Itt az ideje, hogy próbára tegyük az irodalmi tudásunkat a legújabb kvízünkkel!

Mindenkinek van egy kedvenc téli, karácsonyi regénye. De vajon a téli irodalmi kvíz kérdéseire is tudunk válaszolni? Bár a leghíresebb magyar és külföldi írók téli műveivel kapcsolatosak a kérdések, mégsem biztos, hogy sikerül eltalálnunk a helyes választ a téli irodalmi kvízben.

Miért olyan fontos a tél az irodalomban?

Nem véletlen, hogy annyi irodalmi műben játszik központi szerepet a tél. Nem csak maga az évszak, de mint szimbólum is megjelenik. A tél ugyanis olyan kettősséget hordoz, ami már önmagában megteremti a feszültséget egy irodalmi műben. 

Egyszerre vagyunk melankolikusak, eszünkbe jut az elmúlás, a halál, a bánat. Befelé fordulunk, lelassulunk, mintha kicsit minket is maga alá temetne a hideg és a hó. Ugyanakkor az év egyik legörömtelibb időszaka, a karácsony is a télhez kapcsolódik. Ez a család, a szeretet és a melegség ünnepe. 

Tíz legjobb karácsonyi regény

Ha Charles Dickens Karácsonyi énekén kívül is szeretnénk olyan könyveket olvasni, melyek az ünnephez kapcsolódnak, érdemes az alábbi könyveket és elbeszéléseket beszereznünk téli olvasmánynak.

  1. J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek – Az író több mint két évtizeden keresztül írt választ gyermekei Télapónak címzett leveleire, melyekből megismerhetjük az északi sark életének minden részletét.
  2. Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívtak – A Télapó kitalált eredettörténete minden felmerülő kérdésre választ ad a személyével kapcsolatban. Ez a kötet telis-tele van lehetetlen történetekkel, így szigorúan csak azoknak ajánlott, akik képesek hinni a lehetetlenben.
  3. Dr. Seuss: A Grincs – Ez a rímekbe szedett klasszikus a karácsonyt gyűlölő Grincsről szól, aki úgy döntött, hogy ellopja a karácsonyt Kikfalva lakóitól. Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a végén persze minden jól alakul. 
  4. Truman Capote: Karácsonyi emlék – A Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben írójának novellája nagyrészt önéletrajzi ihletésű, az 1930-as években játszódik, és a barátságról és az ajándékozás öröméről szól. 
  5. Gogol: Karácsony éjszakája – Ez egy 1830-as évekből származó komor mese egy kovácsról és az ő harcáról az ördöggel, aki csínytevéseivel felbolygatja a kovács falujának életét. 
  6. Alex T. Smith: A. Grumpusz és a gátlástalanul galád karácsonyi terve – A krampusz és a Grincs alakja ihlették ezt a szívmelengető történetet, amely a karácsony valódi értelméről szól, és ellenállhatatlan, színes illusztrációi teszik igazán tökéletes téli olvasmánnyá az egész család számára.
Az A. Grumpusz és a gátlástalanul galád karácsonyi terve igazi téli olvasmány

Az A. Grumpusz és a gátlástalanul galád karácsonyi terve igazi téli olvasmány

Töltsük ki a téli irodalmi kvízt

Ha készen állunk, töltsük ki a legújabb irodalmi kvízt. Tíz olyan kérdésre kell válaszolnunk a téli irodalmi kvízben, melyek a karácsonnyal és az évszakkal kapcsolatos regényekről, versekről, drámákról szólnak. Minden kvízkérdés után három válaszlehetőséget látunk. Ezek közül kell kiválasztanunk azt, amelyik helyes. Hány jó válaszunk lesz végül a téli irodalmi kvízben?

Téli irodalmi kvíz: hány kérdésre tudsz helyesen válaszolni?

Téli irodalmi kvíz

A világ- és magyar irodalom tele van szebbnél szebb téllel és az ünnepekkel kapcsolatos művekkel. Vajon mennyire ismerjük ezeket? Mennyire emlékszünk rájuk? Töltsük ki a téli irodalmi kvízt és kiderül, mit kell még elolvasnunk tavaszig!

Fotó: Unsplash, Manó Könyvek