A Gucci legújabb kollekciójával is kiáll a nők abortuszhoz való joga mellett

2019. május 30.
A gazdag, csillogó díszítések és a barokkos pompa között egy erőteljes politikai állásfoglalást is felfedezhetünk a Gucci Rómában bemutatott Cruise kollekciójában.

A Dior és a Chanel Cruise kollekciója után itt egy újabb, erőteljes bemutató, ezúttal a Guccitól, akik például az idei MET-gála főszponzorai is voltak. A márkában nem csalódunk: a divatház művészeti vezetője, Alessando Michele ismét elhozta nekünk a márkára jól jellemző eklektikus maximalizmust, amelyek mintákban, díszítésekben, de a különböző történelmi korszakok jegyeinek használatában is megjelenik. Így a római Museo Capitoliniben bemutatott Cruise 2020 kollekció – amely a szabadság, az egyenlőség és az önkifejezés jegyében „született” – a római történelem gazdag, antik öröksége, a tógák és a drapériák mellett elkalauzol minket a hetvenes évekbe, de a charleston korszak stílusjegyeit is felfedezhetjük a ruhákon.

A nők abortuszhoz való joga hosszú idők óta parázs viták táptalaja. Csak a közelmúltban elfogadták Amerikában a legszigorúbb abortusztörvényt, tavaly Lengyelországban is rengetegen tüntettek a további korlátozások ellen. Az egyik blézeren például megjelenik a My body my choice (vagyis az én testem, az én választásom) és az 1978. május 22-es dátum: ekkor vált legálissá az abortusz Olaszországban. Számos ruhán gazdag, csillogó hímzések formájában a női méhet is „ünnepli” a márka. A nemek közti egyenlőség is erőteljesen helyet kapott a kollekcióban: pont, hogy férfimodellek viseltek több női öltözéket is, és a Gucci Chime for Change kampányának logóját is több darabon felfedezhettük. 2013 óta működik a globális kezdeményezés, amely a nemek közti egyenlőségért harcol, és amelynek a Gucci elkötelezett támogatója.

Kattints a galériára a kollekció darabjaiért!

13 fotó megtekintése

fotó: Getty Images