Kedvenc helyünk a héten: SISKO Studio

2019. október 30.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Egyesével már mindannyiukat bemutattuk a marieclaire.hu-n, most viszont egyesült erővel valami újba kezdtek: megalapították közös műhely-, és showroom bázisukat a Müskinn, Nandi, Sapi és a Virágéknál márka tervezői. Megnyitott a SISKO Stúdió.

balról jobbra: Papp Virág (virágéknál), Szilágyi Sapi (Sapi), Tóth Eszter és Sziládi Noémi (Müskinn) és Nácsa Andrea (nandi)

A kívülről aprónak tűnő, belülről viszont már nem is olyan pici stúdió a Somogyi Béla utca 18. alatt emeli a környék színvonalát, kívül belül fehérre festett falai, és színes kirakata mellett nehéz elmenni anélkül, hogy ne szúrnánk ki valamit a kívánságlistánkra. Kedden és csütörtökön hivatalosan is nyitva az ajtó, ilyenkor nézelődhetünk és személyesen a tervezőktől érdeklődhetünk – akár egyedi – megrendeléseink kapcsán is, a többi nap viszont zárt műhelyként működnek.

A női összefogást mindennél többre tartják: innen jött a sisko elnevezés, ami finnül lánytestvért jelent, így hamar megtalálták a klisémentes kompromisszumot.

A skandináv vonal egyébként showroom letisztult designjában is visszaköszön, melyet egyébként teljes mértékben maguk újítottak fel. Papp Virág a látogatásomkor fejezte be például a bejárat melletti falfestést, amivel egyébként bővítette portfólióját, újabb felületet adva ezzel a virágéknál rajzoknak.

Nem mehetünk el szó nélkül a Sisko környezettudatos filozófiája mellett sem, mivel a lányok egytől egyik fontos lépéseket tesznek a zöldebb jövőért a fenntartható divat jegyében. Szilágyi Sapit „ekohercegnőként”emlegetik a többiek, amellett, hogy felügyeli a többiek szemetelési szokásait, az első Sisko előadást is zöld háztartási praktikákból tartotta, amelyre bárki bejelentkezhetett. Ékszereit körforgásból származó nemesfémekből készíti, és vadonatúj csomagolása is mentes lesz a környezetre káros anyagoktól.

Így tesznek a Müskinn lányok (Sziládi Noémi és Tóth Eszter) is: tàskàik nagy rèszèt magyarorszàgon gyàrtott, termèszetes alapanyagokból, pènztàrcàikat, övtàskàikat legújabb újrahasznosított alapanyagukból, vasalt nejlonzacskókból készítik. Ehez időnként gyűjtést is szerveznek, hogy a többszáz évig alig bomló zacskók is jó helyre kerüljenek.

A fair trade munkafolyamatokra mind nagy odafigyelést fordítanak, Nácsa Andrea, a Nandi designere például Budapesti varrodával dolgozik természetes alapanyagok felhasználásával.

Mind szívesen dolgoznak egyedi megrendelésre, szem előtt tartva a márkahűséget, és nem is feltétlenül ragaszkodnak a szezonális kollekciók piacra dobásához, érzésre, inspirációtól függően alkotnak.

Terveik szerint havi rendszerességgel szerveznek majd kerekasztal beszélgetéseket is Sisko Talks néven, ezért is érdemes követni őket, ugyanis a környezettudatosság mellett egyéb társadalmat és nőiséget is érintő kérdések is feldolgozásra kerülnek majd.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akik inkább fektetnek egy magas minőségű, hazai design darabba, és felhagytak az olcsó kacatok halmozásával. És persze, akinek fontos a fenntartható divat, egyúttal hozzájárulna a tudatos hazai tervezők népszerűsítéséhez.

5 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Mikor: előzetes egyeztetés alapján, vagy kedden és csütörtökön 11.00-19.00 óráig.

Marie Claire plusz: a megnyitóra felszerelt, és először véletlenül kint felejtett piros, hand made lámpabúra, amitől az egész üzletben pizsamaparti hangulat van.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi