Ma van a Ne vásárolj semmit! napja

2019. november 29.
A Black Friday és a karácsonyi bevásárlások környékén még nagyobb kedvezmények, még csábítóbb ajánlatok leselkednek ránk. November 29. viszont legyen a tudatos vásárlás ünnepe – a Ne vásárolj semmit nap!

Ismered a buycott fogalmát?

A túlfogyasztás óriási probléma, nem csak a divatiparban – épp ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete meghirdette a Ne vásárolj semmit! napot és számos hasznos tippel is szolgálnak, hogyan legyünk tudatosak ebben az időszakban is. A buycott a bojkott egyfajta megnyilvánulása: a buy, vagyis vásárolni, venni és a bojkott „szerelemgyereke”. Azt jelképezi, hogy a vásárlásunk szavazat – minden egyes költéssel letesszük a voksunkat egy-egy cég üzletpolitikája, etikus hozzáállása mellett.

Tippek a tudatos ruhavásárlás mellett

Vásárolj hazai dizájnerektől, támogasd a helyi kreatívokat! Kutass fel vintage kincseket és vásárolj másodkézből! Csereberélj, rendezz gardrób vásárt és kölcsönözz! Alakítsd át és javítsd meg meglévő ruháidat! Újítsd fel a gardróbod a már meglévő darabjaidból és kombináld őket úgy, ahogy eddig még soha! Éljen a lassúság! A slow fashion, ahogy neve is mutatja, szemben áll a fast fashionnel, újrapozícionálja azt, ahogy az öltözködéshez és a fogyasztáshoz viszonyulunk. Szembemegy a rövidéletű trendekkel, támogatja a kisebb, helyi készítőket és a fenntartható termékeket. Ennek része az is, hogy kevesebb ruhadarab megvásárlására buzdít (gondoljunk a kapszulagardrób fogalmára), amelyeket tovább is hordunk, így elengedhetetlen az is, hogy odafigyeljünk az alapanyagokra.

Márkák, akik nem buzdítanak vásárlásra

A kültéri termékeket gyártó, fenntartható éllovas, a Patagonia 2011-ben nagy visszhangot kapott, amikor is egy egész oldalas hirdetésben mutatták be egy dzsekijüket, az alábbi felirattal: „Don’t buy this jacket!” – vagyis „ne vedd meg ezt a dzsekit”. Ezzel a lépéssel pedig pont a fogyasztói társadalom problematikájára hívták fel a figyelmet, nagyon is hatásosan, hogy azt mutassák meg, inkább válasszunk egy jó terméket, ami igazán sokáig hű társunk marad. Az élő legenda punkkirálynő Vivienne Westwood is aktívan kampányol a divat környezetrombolása ellen és azt hirdeti, hogy a sok eldobható holmi helyet inkább ccsak egyet válassz, vegyél meg és azt lehetőség szerint hordd minél tovább.