Ma van a Ne vásárolj semmit! napja

2019. november 29. |

A Black Friday és a karácsonyi bevásárlások környékén még nagyobb kedvezmények, még csábítóbb ajánlatok leselkednek ránk. November 29. viszont legyen a tudatos vásárlás ünnepe – a Ne vásárolj semmit nap!

Ismered a buycott fogalmát?

A túlfogyasztás óriási probléma, nem csak a divatiparban – épp ezért a Tudatos Vásárlók Egyesülete meghirdette a Ne vásárolj semmit! napot és számos hasznos tippel is szolgálnak, hogyan legyünk tudatosak ebben az időszakban is. A buycott a bojkott egyfajta megnyilvánulása: a buy, vagyis vásárolni, venni és a bojkott „szerelemgyereke”. Azt jelképezi, hogy a vásárlásunk szavazat – minden egyes költéssel letesszük a voksunkat egy-egy cég üzletpolitikája, etikus hozzáállása mellett.

Tippek a tudatos ruhavásárlás mellett

Vásárolj hazai dizájnerektől, támogasd a helyi kreatívokat! Kutass fel vintage kincseket és vásárolj másodkézből! Csereberélj, rendezz gardrób vásárt és kölcsönözz! Alakítsd át és javítsd meg meglévő ruháidat! Újítsd fel a gardróbod a már meglévő darabjaidból és kombináld őket úgy, ahogy eddig még soha! Éljen a lassúság! A slow fashion, ahogy neve is mutatja, szemben áll a fast fashionnel, újrapozícionálja azt, ahogy az öltözködéshez és a fogyasztáshoz viszonyulunk. Szembemegy a rövidéletű trendekkel, támogatja a kisebb, helyi készítőket és a fenntartható termékeket. Ennek része az is, hogy kevesebb ruhadarab megvásárlására buzdít (gondoljunk a kapszulagardrób fogalmára), amelyeket tovább is hordunk, így elengedhetetlen az is, hogy odafigyeljünk az alapanyagokra.

Márkák, akik nem buzdítanak vásárlásra

A kültéri termékeket gyártó, fenntartható éllovas, a Patagonia 2011-ben nagy visszhangot kapott, amikor is egy egész oldalas hirdetésben mutatták be egy dzsekijüket, az alábbi felirattal: „Don’t buy this jacket!” – vagyis “ne vedd meg ezt a dzsekit”. Ezzel a lépéssel pedig pont a fogyasztói társadalom problematikájára hívták fel a figyelmet, nagyon is hatásosan, hogy azt mutassák meg, inkább válasszunk egy jó terméket, ami igazán sokáig hű társunk marad. Az élő legenda punkkirálynő Vivienne Westwood is aktívan kampányol a divat környezetrombolása ellen és azt hirdeti, hogy a sok eldobható holmi helyet inkább ccsak egyet válassz, vegyél meg és azt lehetőség szerint hordd minél tovább.

Szólj hozzá te is!

Még több Divat

Beyoncé szexibb, mint valaha Adidas

Beyoncé szexibb, mint valaha