2020 tavasza a cipőmániások álma

2020. február 24.
A szezon egy igazi divatlakoma lesz a cipőszerelmesek számára! Harsinyanadrággal akár a hűvösebb napokon is hordhatjuk őket, hogy ne kelljen megvárnunk az igazi napsütést.

Ahogy az idő egyre kegyesebbé válik, eszünkbe juthatnak a szekrények hátsó részébe bújtatott szandálok, amelyek alig várják, hogy újra napvilágot lássanak. Viszont míg eljön az ő idejük, addig csodáljuk meg a viktoriánus stílusú fűzős cipőket – például amelyeket a Miu Miu bemutatóján is láthattunk –, vagy a flower powert idéző Paco Rabanne csizmákat.

Egy biztos, a térdig érő formák kicsattannak idén a vibráló színektől. A Marc Jacobs, a Gucci, az Altuzarra és még sok más divatház prezentált a szivárvány minden színében pompázó lábbeliket, amelyek csodálatosan néznek ki akár egy lengébb anyagú ruhával is, akár egy bermudával, amely szintén kulcsdarabja a tavaszi szezonnak.

A tervezők idén visszatértek a pántos cipőkhöz, amelyeket még több díszítőelemmel láttak el, mint eddig bármikor. Megjelentek a boka köré tekeredő és a teljes lábszárat körbeölelő verziók is, ha azonban szeretnénk valami modernebb, nem szokványos módszert kiporóbálni, igazi csavar lehet a szettünkben, ha egy bő szárú nadrág köré tekergetjük a pántokat – újszerű, puffos sziluettet teremtve. Ha elakadnánk a nagy csavargatásban, nyugodtan inspirálódjunk Isabel Marant vagy JW Anderson verzióiból! De ha még nem mozdult meg a bennünk lakozó Carrie Bradsaw és nem készültünk fel az ilyen merész kombinációkra, a Burberry, a Ferregamo és a Valentino divatházak kínálatában találhatunk szolidabb darabokat is, a klasszikus, boka köré erősíthető lábbelifazonokkal.

A bokaláncokat elfelejthetjük, vagy újra is hasznosíthatjuk, mivel a csizmák és a szandálok ezekhez hasonló kis ékszerekkel lettek felszerelve idén, így már szó szerint tetőtől talpig csillogást biztosítanak viselőiknek. A Zimmermann, az Oscar de la Renta, a Tibi és az Altuzarra csak néhány márka a sok közül, amely ilyen jellegű cipőket mutatott be a divathéten.

A hetvenes évek újra visszatipegett, most azonban magasabb sarkakon. Ha a kényelem az elsőszámú szempont számunkra, akkor a szezon új mokaszinjei kortárs és igazán elegáns külsőt kölcsönöznek új, vastagabb sarokmegoldásaikkal. A kényelmes lábbeliket könnyedén párosíthatjuk szoknyákkal vagy nadrágkosztümökkel – akár az irodába, akár egy baráti ebédre készülünk.

A magas sarkú kispapucsok elengedhetetlen darabjaivá váltak a tavaszi–nyári gardróbnak. A nyitott sarkú cipő bármivel jól mutat, és még kényelmes is. Variáljatjuk farmernadrágokjal, szoknyákkal, de még elegánsabb összeállításokkal is – ha elég bátrak vagyunk, elkezdhetjük őket viselni akár színes zoknikkal vagy harisnyanadrágokkal is. A még trendibb megjelenés érdekében válasszunk szögletes orrú modelleket.

A minimalista lábbelik most modernebb dizájnnal frissültek fel: a lábujjközes, gyűrűszerű formákkal és szögletes alakokkal is találkozhatunk a boltok polcain. A klasszikus lapostól egészen a kisebb sarokkal ellátott modellekig úgy tűnik, a tervezők előszeretettel merítettek ihletet a klasszikus strandpapucsokból. Egy szép pedikűrrel csodálatos viselet lesz a meleg időben!

Visszatértek az égig érő platformok is a Chloé, a Prada, a Miu Mius és a Tibi kifutóira, sőt még a Dr. Scholl is egyike azoknak, akik életet lehelltek a retró formákba. Teljesen új perspektívából szemlélhetjük a világot a platformok magasságából.

A kultikus pántos Mary Jane fazon is maibbá vált: a klasszikus és elegáns topán, amely főként a Chanel esztétikának volt jellegzetessége, most bohókás, humoros külsőt öltött magára a váratlan anyaghasználatának és formájának köszönhetően. Viselhetjük őket egyszerű, színes vagy akár mintás harisnyával, becsempészve egy kis gyermeki csibészséget  az amúgy letisztult szettünkbe.

1. Mohito láncos fekete loafer, 6995 Ft, 2. Benetton sötétkék fűzős magas sarkú, 69,95 £, 3. COS fekete szögletes orrú papucscipő, 135 €, 4. Karl Lagerfeld sportos, hosszú szárú csizma, 365 €, 5. Reserved törtfehér hosszú szárú csizma, 17 995 Fr, 6. Michael Kors barna, virágos magas sarkú szandál, 55 000 Ft, 7. Whistles barna, kígyómintás, magas szárú csizma, 295 £, 8.  Kalda fekete, láncos magas sarkú cipő, 395 $ 9. J. Crew színes, csillogó, magas sarkú Mary Jane, 114 206 Ft, 10. Nanushka levendulalila magas szárú zoknicsizma, 116 990 Ft, 11. Havaianas rózsaszín csillogó papucs, 30 €, 12. Mango levendulalila magas sarkú papucscipő, 15 995 Ft, 13. Boohoo pink papucscipő, 22 £, 14. Converse piros magas szárú teniszcipő, 32 552 Ft, 15. H&M Studio piros papucscipő, 19 995 Ft, 16. Fila sárga sportcipő, 35 990 Ft, 17. Högl mintás papucs, 126 £, 18. Missguided mentazöld, fűzős magas sarkú szandál, 42 €, 19. Clarks világoskék fűzős cipő, 115 £, 20. Nasty Gal fehér bakancs, 56 €, 21. Zara fehér-sárga, fűzős magas sarkú cipő, 17 995 Ft