Öt legendás videóklip, ami divattörténelmet írt

2021. május 17.
Lehetetlen vállalkozás volna valamennyi, divattörténetileg meghatározó videóklipet összegyűjteni, egy azonban biztos, ez az öt klip nem maradhat ki a felsorolásból.

Beyoncé – Formation (2016)

Bár a válogatást simán meg lehetne tölteni Beyoncé klipjeivel, Formation videója az egyik legmeghatározóbb – persze nem csak divattörténeti szempontból. A New Orleansban rögzített videót Melina Matsoukas rendezőnek köszönhetjük, amiben többek között Gucci, Chanel és Alessandra Rich összeállításokat láthatunk.

George Michael — Freedom! ‘90 (1990)

George Michael ikonikus klipje nemcsak azért divattörténeti mérföldkő, mert olyan szupermodelleket sorakoztat fel, mint Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford és Tatjana Patitz, de azért is, mert azt Peter Lindbergh divatfotós 1990-es januári Vogue címlapja ihlette – és azt maga David Fincher rendezte.

Harry Styles — Watermelon Sugar (2020)

 

A ‘70-es éveket idéző videó simán felért volna a Gucci egy show-val, azt ugyanis a divatház szettjeiben forgatták le. A Malibuban felvett videóban a lenge öltözet, a bohó stílus, a méretes napszemüvegek és a horgolt felsők kapják a főszerepet. A klip stylistja Harry Lambert volt.

Missy Elliott — The Rain (Supa Dupa Fly) (1997)

A Hype Williams rendezte klip nemcsak a zeneipar legnagyobbjait sorakoztatja fel (Timbaland, Lil’ Kim, Da Brat, Sean Comb), de egy Marc Jacobs őszi–téli kampányvideóval is felér, annak ugyanis minden apró részletét alaposan megtervezték. Missy Elliott lakk outfitje pedig egyenesen beégett a retinánkba.

Lady Gaga — Bad Romance (2009)

A Francis Lawrence rendezésében készült futurisztikus videó Alexander McQueen előtt rója le tiszteletét, akinek Plato’s Atlantis kollekciójából válogatták össze a klip szettjeit. A Bad Romance nemcsak az akkor még kevésbé felkapott Lady Gaga számára hozta el a bombasztikus sikert, de a tervezőt is a magasba emelte – és örökre átírta a divatshow-k műfaját.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!