Az időtlen szépség ruhái – interjú a Daalarna tervezőjével, Benes Anitával

2022. április 14.
Április 29-én Magyarország top haute couture esküvői ruhaszalonja lélegzetelállító bemutatóval várja a nagyközönséget. A Daalarna vezető tervezőjével, Benes Anitával beszélgettünk a márka huszadik évfordulóját ünneplő Fashion Show-ról, az egyedi, kézzel készített ruhák időtállóságáról és az alkotói folyamat rejtelmeiről.

Mit jelent számodra a Daalarna?

Az életem, ezzel kelek, ezzel fekszem. Az elmúlt húsz év arról szólt, hogy milyen módon tudom az értékrendemet, a gondolataimat a divatról, a nőiességről, a házasságról és a szerelemről ruhákon keresztül átadni. Ezek számomra nőként és emberként is fontos értékek és érzelmek, amelyek változnak minden életszakaszban. A legjobban azt szeretem benne, hogy gyönyörűszép alapanyagokkal és egy fantasztikus csapattal dolgozhatok együtt. Mindezt nagyon magas minőségben szeretném képviselni, és azt hiszem sikerül is.

Benes Anita

Miért volt fontos számodra egy haute couture márkát kialakítani? Hogyhogy az esküvői és alkalmi ruhák kerültek nálad a középpontba?

Amikor húsz évvel ezelőtt kezdtem, egyértelmű volt, hogy az a fajta odafigyelés, alapanyagok és a sok-sok kézimunka, amit én szeretek, és az én munkámra jellemző, csak olyan ruhákban szabad megvalósítani, amire az emberek időt és pénzt is szánnak. Ezt csak haute couture márkaként lehet véghezvinni. Régen nem volt ennyire a mindennapunk része a fenntarthatóság és a környezetvédelem, de az én értékrendemben mindig a középpontban álltak. Ha egy tárggyal ilyen sokat foglalkozom, ennyi odafigyelést, energiát teszek bele, akkor nagyon fontos, hogy utána az értékálló legyen, működjön tíz évvel ezelőtt és húsz évvel később is. Ne egy olyan ruha legyen, amit felveszünk, eldobunk és holnap valami mást akarunk helyette, hanem egy emlékké váljon. A ruha mindig egy használati tárgy, de számomra egy alkotás is.

Hogyan dolgozik együtt a csapat?

Mindig közös az alkotómunka, de általában a vízió az enyém. Most éppen az időtállóság és időtlenség fogalma izgat, hogy egy esküvői ruha vagy maga a szerelem mennyire lehet örökérvényű? Napról napra változik a világunk, így menyasszonyként mennyire gondolkozhatsz az időtlenségben, értékállóságban és az örökkévalóságban? Mindig van egy gondolat, amit szeretnék egy kicsit körbejárni, megmutatni. A koncepciót ezután elmesélem a kollegáimnak. Ez egy hihetetlen nagy csapatmunka, mindenki hozzáteszi a saját legjobb tudását. Nagy szükségem van arra, hogy akár megerősítést, akár elutasítást kapjak tőlük. A kritika nagyon jó, mert előre visz.

Milyen érzés, hogy húszéves a Daalarna?

Fantasztikus, hogy húsz éve azzal foglalkozom, amit imádok, és még a mai napig izgalmas. Most, hogy közeleg a bemutatónk, általában én megyek el utoljára a szalonból. Amikor körbesétálok és mindent leellenőrzök, ugyanolyan, sőt nagyobb örömmel tölt el, mint az első napokban.

Mire készültök a huszadik évfordulós Daalarna Fashion Show-val kapcsolatban?

Ez egy nagy, összetett ünnep lesz a számunkra. A legújabb kollekciónk mellett néhány, évekkel ezelőtt készült, újragondolt ruhát is bemutatunk. Az előremutatás mellett lesz egy kis visszaemlékezés is a márka múltjára. Vannak olyan menyasszonyaink, akik húsz évvel ezelőtt születtek, néhányuk édesanyjának én készítettem az esküvői ruháját. Ezek különleges pillanatok, hogy felnőttek azok a gyerekek, akik még kicsik voltak, amikor elkezdtük az egészet. Nemrég egy nagyon kedves vendégem hívott fel, akinek 2002-ben készítettem a ruháját, és olvasott a bemutató visszatekintő aspektusáról. Szólt, hogy nagyon szívesen elküldi a ruhát, megnézhetem, hogy emlékszem-e még rá. A legjobb az egészben, hogy emlékszem, rá is és a ruhájára is!

Kattints a képre, és nézd meg a galériát!

20 fotó megtekintése

 

Melyik a kedvenc részed a ruhakészítés folyamatában, ami még mindig tud újat mutatni számodra?

A legjobban az alkotást szeretem, amikor már itt vannak az alapanyagok, és elcsendesedik a varroda. Amikor felteszem a gyönyörűszép francia Stockman babára a ruhát, az utolsó kis részleteket, a kicsi kis gyöngyöket, csipkéket. Nagyon érdekes létrehozni egy tárgyat, ami utána más életének egy nagyon fontos darabjává válik. Ez egyrészt nagy felelősség, másrészt rendkívül hálás feladat.

Hogyan éred el, hogy időtálló, de trendi legyen egy esküvői ruha?

A legfontosabb a magas minőség, a szép alapanyagok használata és az értékállóság. Ha valami nagyon igényesen van elkészítve, sok odafigyeléssel, az akkor is látszani fog, ha közben egy másik szín jött divatba. Van olyan ügyfelem, aki simán felvesz egy olyan ruhadarabot, amit 18 évvel ezelőtt készítettem neki, és más kiegészítőkkel hordja, másképp viseli, mint akkor, amikor kitaláltuk, és egy nemzetközi ügyféltalálkozón érdeklődtek a ruha után, mert érződik rajta a különlegesség, ami vonzóvá teszi.

Hogyan érintette a Covid a személyes konzultációkat?

Elképesztő, hogy milyen áldozatokat képesek hozni a menyasszonyok azért, hogy férjhez mehessenek és a családdal együtt ünnepelhessenek. Nem volt más lehetőség, mi is áldozatokat hoztunk, és kitartóan folytattuk. Sokkal jobban megéltük a pillanatokat, hálásabbak voltunk mi is a lehetőségért, hogy dolgozhattunk. Nagy érzelmi hullámvasút volt, de megerősített abban, hogy mennyire szükség van arra, amit csinálunk. Azt tapasztaltam a világban, hogy a nők eltántoríthatatlanok, ha a szerelemről van szó.

Mi változott azóta, hogy a külföldi piacon is jelen vagytok?

Ma már ötven városban megtalálhatóak a ruháink, így személyesen sokkal több helyről kapok pozitív visszajelzést, és érzem, hogy sokkal nyitottabb lettem. A kulturális különbségek hozzátettek a szemléletemhez és az érzékenységemhez. Sok önbizalmat ad egy jó visszajelzés akár egy üzleti partnertől, akár egy külföldi menyasszonytól. Látom, hogy helye van a munkámnak a nemzetközi piacon, és nagyon jól fogadják.

Csatlakoztál az UNICEF Bajnok programhoz, ami a gyermekek és a nők esélyegyenlőségéért küzd.

Nőként és háromgyerekes anyaként, a személyiségemből és az értékrendemből adódóan nagyon közel áll hozzám ez a program. Fontos számomra, hogy nemcsak az ismertségemmel, hanem anyagilag is segítsem az UNICEF-et. Úgy gondolom, hogy manapság, ha valaki ismert és megengedheti magának, hogy támogasson jó célokat, akkor ez kötelessége is.

Kattints a képre, és nézd meg a Timeless galériát!

33 fotó megtekintése

A következő húsz év távlatában mit szeretnél?

Amikor az első üzletünk kirakatát rendeztem be, a Daalarna üzlete előtt elsétáló gimnazistakorú lányokra gondoltam. Szerettem volna, hogy benézzenek a kirakatba, és meglássanak egy általuk vágyott esküvői ruhát, és tíz évvel később, amikor férjhez akarnak menni, jusson eszükbe ez a ruha, és a vágyuk váljon valósággá. Ezt sikerült elérnünk. Számomra ez jelenti a legnagyobb sikert, ez egy hatalmas érték egy márka életében. Állandóságot és időtállóságot szeretnék képviselni ebben a rohanó világban.

Szerző: Pantócsik Adrienn

Olvasd el ezt is!