Az igaz történet Grace Kelly meseszép menyasszonyi ruhái mögött

2022. május 24.
Monaco egykori hercegnéje híres volt kifogástalan ízléséről és irigylésre méltó stílusáról, így nem meglepő, hogy az esküvőjén viselt modellel is beírta magát a divattörténelembe.

Kétség sem férhet hozzá, hogy Diana hercegnéhez hasonlóan Grace Kelly is máig nők millióit inspirálja – de nemcsak a személyével, hanem az öltözködésével is. Ugyan már több mint 66 év eltelt azóta, hogy az Oscar-díjas amerikai színésznő kimondta az igent III. Rainier monacói uralkodó hercegnek, ám a menyasszonyi ruhája továbbra sem ment ki a divatból. Sőt! Olyan hírességet is inspirált már, mint például Kate Middletont, aki egy kísértetiesen hasonló Alexander McQueen modellt választott az esküvőjére.

Kate Middleton menyasszonyi ruhája

Kate Middleton menyasszonyi ruhája, amelyet Grace Kelly inspirált (Fotó: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Na persze ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Grace Kelly által viselt darab nagyon különlegesre sikeredett. Ennek az öltözéknek egyszerre kellett tükröznie azt, hogy az ara éppen a színésznői karrierje csúcsán van, ráadásul a 1956 áprilisi házasságkötése után hercegnőként is helyt kell állnia.

Grace Kelly az esküvői ceremónia előtt (

Grace Kelly az esküvői ceremónia előtt (Fotó: Mondadori Portfolio/Getty Images)

A ruha elkészítésének megtisztelő, mégis kihívásokkal teli feladatát nem más kapta, mint az Oscar-díjas jelmeztervező, Helen Rose, aki azelőtt már többször is dolgozott Grace Kellyvel, mivel ő felelt a színésznő gardróbjáért négy filmben is, ezért III. Rainier monacói uralkodó herceg kedvese tökéletesen megbízott benne.

A modell, amit Helen Rose megálmodott Grace-nek, valójában az MGM Studios ajándéka volt a színésznőnek, és több tízméternyi selyemtaftot, illetve Valenciennes-csipkét is felhasználtak hozzá. Emellett megszámlálhatatlanul sok gyöngyöt varrtak fel rá kézzel (!), ezért hónapokig tartott, mire végleges formát öntött a kreáció, és állítólag egy majdnem negyvenfős stáb szorgoskodott rajta.

Grace Kelly és a menyasszonyi ruhájának tervezője, Helen Rose

Grace Kelly és a menyasszonyi ruhájának tervezője, Helen Rose (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Ám amilyen lélegzetelállítóan különleges volt a ruha, legalább annyira visszafogott cipő került Grace Kelly lábára. Férje alig néhány centivel tornyosodott felé, ezért az Oscar-díjas színésznő nem vehetett fel túlságosan magas sarkú cipőt. Azért egy herceget mégsem lehet túlszárnyalni, nem igaz? A gyöngyszemekkel és csipkével díszített cipellő David Evins munkája volt, aki a bal párba Grace Kelly nevét, a jobba a szerelméét hímezte. Bónuszként egy rézpenny is rákerült a lábbelire, méghozzá azért, hogy szerencsét hozzon az ifjú párnak.

Grace Kelly arcát egy csipkés selyemtüll fátyol keretezte, a kezében pedig gyöngyvirág csokrot fogott. Szóval minden apró részletre odafigyelt (De miért is ne tette volna? A menyegzőt 30 millióan követték a TV képernyői előtt ülve…), így fordulhatott elő az, hogy az öltözete máig hatással van az esküvői divatra.

Grace Kelly menyasszonyi ruhájának terve

Grace Kelly menyasszonyi ruhájának terve (Fotó: Bettmann/Getty Images)

Ha mindez nem lenne elég, a monacói hercegné kapott egy második menyasszonyi ruhát is a nagy napra – ám erről csak kevesen tudnak. Ezt a kétrészes, lekerített gallérú kosztümöt a televízióban közvetített esküvője előtt viselte, a monacói palotában megtartott szertartáson. Erre az eseményre egy elegánsabb, visszafogottabb, csipkével díszített rózsaszín modellt vett fel, ami úgyszintén Helen Rose tehetségét dicséri. Bár az eseményről leginkább fekete-fehér képek maradtak fent, a beszámolók szerint a darab pontos színárnyalata valahol a pezsgő és a téglaárnyalat között lehet.

Grace Kelly és férje a polgári esküvőjük után 1956. április 19-én

 

Grace Kelly és férje a polgári esküvőjük után 1956. április 19-én (Fotó: Keystone-France/Gamma-Rapho/Getty Images)

Forrás: Tatler Fotó: Bettmann/Getty Images

Tudj meg még többet a rózsaszín álomdarabról!