II. Erzsébet balmorali gardróbja: ezeket viseli a királynő ott, ahol a legboldogabb

2022. április 09.
Az új kiállítás bemutatja II. Erzsébet öltözködésének egyik méltatlanul elhanyagolt részét: azokat a ruhákat, amiket a Balmoral-kastélyban viselt. Ott, ahol legboldogabb napjait töltötte Fülöp herceggel.

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy legyen egy második otthona. Sőt, egy második gardróbja. A legtöbb ember egy vidéki menedéket vásárol magának, vagy éppen örökül, ahova a szabad napjain elmenekülhet a hétköznapok mókuskerekéből. Nem csoda, ha itt azonnal kényelmesebb ruhadarabokba bújik: puha kabátba, nadrágba, gyapjúpulóverbe hatalmas sálakkal. Ugyanezt a megkönnyebbülést érezheti II. Erzsébet is, amikor elvonulhat a Balmoral-kastélyba. Ezért is lehetséges, hogy az itteni ruhái szöges ellentétei azoknak a kreációknak, melyeket hivatalos megjelenésein visel. 

erzsebet-kiralyno-balmoral-kastely-ruhatar

A Life at Balmoral (Az élet Balmoralban) című új kiállítás pont azt mutatja be, milyen stílusos is II. Erzsébet királynő vidéki ruhatára, mely általában elsikkad a fagyiszínű ruhái mellett. Az augusztus 2-ig megtekinthető tárlat a királynő trónra kerülésének 70. évfordulója előtt tiszteleg, ezért gyűjtötték össze a kilteket, kabátokat, kalapokat és ruhákat, melyeket előszeretettel viselt a Balmoral-kastélyban II. Erzsébet. A ruhákat a kastély báltermében mutatják be, a királynő egyik kedvenc helyén. 

erzsebet-kiralyno-balmoral-kastely-ruhatar

Évtizedek óta ez a skóciai kastély a brit királyi család otthona az ünnepek alatt, II. Erzsébet mindig nagyon szeretett itt időzni. Ahogy Eugénia hercegnő 2016-ban megjegyezte egy dokumentumfilmben: „azt hiszem, nagyi itt a legboldogabb, nagyon-nagyon szereti a Skót-felföldet”.

Valószínűleg a két kockás szoknya a legjellegzetesebb darabja a kiállításnak. Az egyik egy vádliig érő szoknya fekete, V-nyakú felsővel, a másik pedig egy hagyományosabb kilt szürke pulóverrel és alóla kikandikáló piros galléros blúzzal. Az emberek fejében valószínűleg a királynő, a kockás szoknya és Balmoral szétválaszthatatlanul összeforrt az évtizedek alatt. 

Rengeteg csodás fotó készült a királynőről ez idő alatt a kastélyban, melyeken a jellegzetes, ám cseppet sem hivatalos ruháit viseli. Az egyik legismertebb az 1967-ben készült fénykép, melyen profilból látható, ahogy a fűben gázol térdig érő kockás kiltben, tweed zakóban és gumicsizmában, kesztyűs kezében sétabottal. 

erzsebet-kiralyno-balmoral-kastely-ruhatar

A másik híres fotó kétségtelenül az az 1972-es – ezúttal már színes – kép, amin a kiltet piros pulcsival viseli. Ezt Lord Lichfield készítette róla egy olyan meghitt pillanatban, amikor II. Erzsébet fekete labradorjaival játszik, és a háttérben egy magányos corgi néz rá nagy kutyaszemekkel. 

erzsebet-kiralyno-balmoral-kastely-ruhatar

Ha megnézzük a Balmoralban készült fotókat, megfigyelhető, hogy a királynő itteni ruháinak színpalettája sokkal visszafogottabb és természetesebb, mintha a vidékhez öltözött volna. Az élénk fagyiszínű, jól szabott ruhákat kötött darabok váltják fel, amiken a vidék színei köszönnek vissza, nem is beszélve az anyagokról, a tweedről és a gyapjúról. 

A királynő kendői megérnének egy saját, külön kiállítást. Nem csak praktikus viselet lovaglás vagy gyaloglás közben, hiszen így hátra foghatja a zavaró hajtincseket, ezen túl is okos választásnak bizonyulnak a kendők. Sőt, egyenesen tudatosnak, mivel a minták, a színek nagyon gyakran visszaköszönnek a ruhákon, így elég valószínű, hogy II. Erzsébet nem csak benyúlt a fiókba, és véletlenszerű kendőt kötött a fejére. 

erzsebet-kiralyno-balmoral-kastely-ruhatar

A mindig makulátlan II. Erzsébet sosem tűnt egészségesebbnek és boldogabbnak, mint Balmoralban, ám nem csak ő, a családja is valahogy így lehet ezzel. Ahogy a Fülöp herceggel közös, itt készült képeit nézzük, úgy tűnhet, a boldogsághoz nem is kell más, csak egy szerető ember, egy szerető kutya és egy jó kockás szoknya.

Forrás: The Telegraph Fotó: Getty Images

Olvass tovább!