Cristóbal Balenciaga az édesanyjának köszönheti a saját (siker)márkáját

2022. június 14.
Ha Cristóbal Balenciaga nem született volna meg 1895-ben, akkor ma biztosan egész más szabású ruhákat viselnénk a mindennapokban.

Vannak, akik maradandó nyomot hagytak a divatiparban, sőt, alapjaiban változtatták meg a szakmát. Ilyen például Cristóbal Balenciaga, a Balenciaga márka alapítója is, akinek munkássága máig inspiráló hatással van a tervezőkre világszerte. Egyáltalán nem véletlen, hogy egy brit fotós, Cecil Beaton a divat Picassójaként hivatkozott rá. A férfi tulajdonképpen 12 éves kora óta a tervezésnek élt és szabásmintákat alkotott – olyanokat, amire korábban nem volt példa a női öltözködésben.

Cristóbal Balenciaga

Na persze a sorsa gyakorlatilag már a születésekor megpecsételődött, hiszen az édesanyja, Martina Eizaguirre Embil varrónőként dolgozott abban a spanyol faluban, Getariában, ahol Cristóbal felnevelkedett. Az 1895-ös születésű tervező az anyukája mellett kóstolt bele a szakmába, aztán Gipuzkoában tanult tovább egy szabónál. Tinédzserként már el is helyezkedett egy női ruházati osztályon, és fiatal kora ellenére hamar kitűnt a kivételes tehetségével.

Éppen ezért már az 1910-es évek végén megnyithatta az első szalonját, majd a divatházát is a spanyolországi San Sebastianban, mely az édesanyja után az Eisa nevet kapta – ezután tovább terjeszkedett Barcelonába és Madridba is. Bár a spanyol polgárháború miatt kénytelen volt egy időre lehúzni a rolót, természetesen ez sem állhatott a karrierje útjába, és 1937-ben már Párizsban is üzlettulajdonos lett.

 Cristóbal Balenciaga kiállítás

A kollekcióit a (saját) kultúrája, a spanyol művészet ihlette, amivel sokak figyelmét megragadta. A második világháború végére a népszerűsége az egekbe szökött, főként azért, mert olyan modelleket tervezett, melyek alkattól függetlenül minden nőhöz tökéletesen passzoltak. A következő évtizedekben azért küzdött, hogy átalakíthassa a női divatot és az arról alkotott képet – ezért merészebben nyúlt például a szövetekhez is.

Olyan hírességeknek tervezett ruhákat, mint Ava Gardner színésznő vagy Jackie Kennedy. A hatvanas években összefogott két párizsi kalaptervezővel, mert a vásárlói egyfolytában azt kérték tőle, hogy alkossa meg a ruhájukhoz passzoló kalapokat. Közel 30 évig tevékenykedett a francia fővárosban, majd 1968-ban eldöntötte, hogy visszavonul, és ezért minden üzletét bezárta Párizsban, Barcelonában és Madridban. Akkor úgy érezte, a divatházak a jövőben már a konfekcióra kezdtek összpontosítani, ő azonban a couture rabja maradt.

Cristóbal Balenciaga

Cristóbal Balenciaga (Fotó: Lipnitzki/Getty Images)

Cristóbal Balenciaga élete végére hazautazott, 1972-ben hunyt el a spanyol Xàbiában. Az öröksége viszont halhatatlan: a 2000-es évek elején Paris Hilton, Nicole Richie és Lindsay Lohan gyakran mászkáltak a Balenciaga Motorcycle táskájával. Ma pedig olyan sztárok képviselik a márkát a nyilvánosság előtt, mint Kim Kardashian vagy Justin Bieber.

Forrás: WWD  Fotó: Getty Images

A Birkin-táskák történetét ismered?