Fotókon, amikor az Egyesül Állomok first ladyjének ruhája titkos üzenettel bírt

2022. augusztus 24.
Van, hogy az öltözetük nem pusztán csak egy aktuális divat képviselete, hanem a hitvallásukról és az elveikről is árulkodik.

Kivétel persze mindig akad, de ha az ember közszereplő, akkor általában szó sincs arról, hogy csak véletlenszerűen, az aktuális hangulatuk alapján válasszák ki a nyilvános eseményen viselt ruháikat – hiszen a megjelenésükkel fontos üzenetet küldhetnek a külvilágnak. Jane Fonda például újra és újra felveszi azokat a darabokat, amelyeket régen már megmutatott a kamerák előtt, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a fenntarthatóságra és a bolygónk megmentéséért folytatott küzdelemre. De talán senki sem használja olyan gyakran ezt a nonverbális kommunikációs eszközt, mint az Egyesült Államok aktuális elnökének felesége, aki előszeretettel visel magán (nem is annyira) kódolt üzeneteket.

Bill Clinton felesége, Hillary Clinton például beírta magát a történelembe, amikor a first ladyk közül elsőként viselt nadrágkosztümöt a Fehér Házban lógó portréjukon – méghozzá azért, hogy ezzel is jelezze, küzd a nők egyenjogúságért. Később egyébként elárulta, többek között az volt ezzel a megjelenéssel célja, hogy az öltözködése ne adhasson beszédtémát az embereknek, és kénytelenek legyenek a mondandójára figyelni.

Hillary Clinton

George W. Bush feleségének, Laura Bushnak pedig nem titkolt célja volt, hogy valamiképpen összekapcsolhassa a divatot a politikával – amikor például vöröset viselt, azzal a nők egyik vezető halálozási okára, a szívbetegségre akarta irányítani a figyelmet. Ő volt ugyanis a Red Dress Project elnevezésű piros ruhás projekt tiszteletbeli nagykövete, amivel éppen ezen egészségügyi probléma kapcsán szerették volna felvilágosítani a társadalmat.

Laura Bush

Amikor 2016-ban Donald Trump nőellenes megjegyzéseket tett, Michelle Obama válaszképpen pár nap múlva páncélszerű ruhát viselt, ami sokak szerint a nők erejére utalt és arra, hogy szabadon azzá válhatnak, akik csak lenni szeretnének.

Michelle Obama

Dr. Jill Biden a férje beiktatásakor egy kék modellt vett fel, ami a tervezője szerint a bizalmat, a magabiztosságot és a stabilitást szimbolizálta – az előttük álló évek fényében. Ez a darab egyébként fenntartható alapanyagból készült, ami Jill és férje elkötelezettségét hivatott kifejezni az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés megállítására irányuló politikák érvényesítése mellett.

Dr. Jill Biden

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Ezt a galériát láttad már?