Elhunyt az ikonikus divattervező, Paco Rabanne

2023. február 03.
A divatvilág ünnepelt zsenije, a leginkább parfümjeiről és egyedi fémruháiról világhírűvé vált spanyol dizájner 88 éves korában, franciaországi otthonában halt meg.
Elhunyt az ikonikus divattervező, Paco Rabanne

Paco Rabanne különleges, excentrikus ruháival vált világhírűvé. A halálhírt a tervező márkájának anyacége, a Puig is megerősítette. „Ki más tudná rávenni a divatos párizsi nőket, hogy műanyagból és fémből készült ruhákért könyörögjenek” – mondta  José Manuel Albesa, a vállalat divatigazgatója.

Marc Puig, a Puig elnöke és vezérigazgatója szerint Rabanne a divatvilág jelentős személyisége, és méltatta a tervező „merész, forradalmi és provokatív” stílusát és egyedülálló esztétikáját.

Rabanne egy katona családban született Spanyolország baszk régiójában, San Sebastian közelében. Apja a republikánus hadsereg ezredese volt, akit a Francisco Franco tábornok vezette nacionalista erők végeztek ki a spanyol polgárháború alatt 1936-ban.

Édesanyja – aki Cristóbal Balenciaga tervezőnél dolgozott varrónőként – 1939-ben Párizsba költöztette a családot, miután a nacionalista erők elfoglalták Madridot és megnyerték a háborút. Rabanne a francia fővárosban a l’École Nationale des Beaux-Arts építészhallgatójaként divatvázlatok rajzolásával keresett pénzt.

Elhunyt az ikonikus divattervező, Paco Rabanne

Egy rövid, építőiparban tett kitérő után a Givenchy, a Dior és a Balenciaga ékszertervezőjeként indult a karrierje a divatvilágban. 1966-ban elindította saját nevével fémjelzett divatházát, a Paco Rabanne-t, amivel nemzetközi elismerésre tett szert.

Munkáit a közönség nagy ellentmondásokkal fogadta, sokan dicsérték, de legalább ugyanennyien kritizálták is. Debütáló kollekciója, a 12 hordhatatlan ruha kortárs anyagokból címmel, feldühítette a francia divatsajtót a fémekkel és más szokatlan anyagokkal díszített modellek miatt. „Mindig is az volt a benyomásom, hogy időgyorsító vagyok” – mondta Rabanne már később, a 2016-os terveiről. 

A tervező 1968-ban írta alá szerződését a divat- és parfümvilágban tevékenykedő, Katalóniában élő Puig családdal, innen pedig egyenes út vezetett számára a hírnévhez. Debütáló illata, az 1969-ben megjelent Calandre még ma is kapható, ahogy az ikonikus és színes üvegben lévő Lady Millionnak is bérelt helye van a piacon.

Rabanne újításai üzleti tevékenységének minden területére kiterjedtek. Ő volt az egyik első illatkreátor, aki az 1990-es évek közepén az interneten is árulni kezdte termékeit. Ruháinál szeretett a fénnyel játszani, szívesen alkalmazott kristályos, tükröződő anyagokat. Elsőként dobott piacra kistáskákban árusított papírruhákat, valamint ő volt a feltalálója az „öntött” ruhának, a kötött bundának és az alumíniumdzsörzének.

Ahogy a divatvilágban, úgy a magánéletben is imádott provokálni: nem egyszer állította, hogy több életet élt, körülbelül 78 000 éves, látta Istent és földönkívüliek is meglátogatták. 1999-ben pedig Fire From Heaven című könyvében megjósolta, hogy Párizs abban az évben fog elpusztulni, amikor a Mir orosz űrállomás lezuhan a Földre – azt állította, hogy a 16. századi francia asztrológus, Nostradamus jóslatai alapján előre látta a katasztrófát.

Rabanne 1999-ben vonult vissza, miután évtizedekig a divatipar egyik legjelentősebb újítója volt, az elmúlt 24 évben pedig ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt. A tervező hitvallása örök nyomott hagyott a divatvilágban: „Egy konkrét benyomást akartam megvalósítani; egy olyan nőnek a képe rajzolódott ki előttem, aki szabad, kedves, akit nem egy tárgyként kezelnek, aki megáll a saját lábán és tudja, hogyan lehet független.”

Forrás: BBC, Primőr Cosmetics, Fotó: Getty Images