Jumpsuit és bársonyblúz: így öltöznek a francia nők karácsonykor

2022. december 16.
Ahogy egyre közeledünk a karácsonyhoz, egyre nagyobb fejtörést okoz, mit viselünk majd a családi vacsorán, a karácsonyfa alatt ajándékokat bontogatva vagy éppen az év végi céges bulin. A francia nők ezt is stílusosan és mégis látszólag játszi könnyedséggel oldják meg, és választják az egyszerű, mégis hihetetlenül elegáns darabokat.
  • Nem igen találunk karácsony táján olyan francia nőt, aki csúnya pulcsiban parádézna, de a flitteres ruhák sem az ő világuk. 
  • Nem zárkóznak el azonban egy kis csillogástól és a fényes anyagoktól a francia nők sem, ám ezt mindig elegáns és sikkes módon teszik.
  • A kényelem is fontos szempont a francia nők ünnepi ruhaválasztásánál, így a nadrágok különböző elegáns változatai is megjelennek a karácsonyi ruhatárukban.

Mivel az ördög gyakran a részletekben lakozik, ezért az ékszerek sem hiányozhatnak a francia nők karácsonyi ruhatárából, a kiegészítők legalább olyan fontosak, mint maguk a ruhák. Már csak azért is így van ez, mivel az elegancia, egyszerűség jellemzi inkább a francia stílust, mintsem a tobzódó minták, flitterek és nagy volumenű szabásvonalak, így valóban helye van a francia nők megjelenésén a choker nyakláncnak vagy éppen egy csillogó, köves fülbevalónak. 

A smink is fontos része a karácsonyi összképnek, a francia nők karácsonyi sminkjét a füstös szemek és az élénkvörös rúzs jellemzi leginkább, ami tovább fokozza a csinos felsők és egyszerűségükben elegáns ruhák látványát. Mutatjuk, milyen karácsonyi ruhákat választanak leggyakrabban a francia nők.

1. Az elegáns felső téli kiadása

Minden francia nő ruhatárában megtalálhatók az elegáns felsők, természetesen téli kiadásban is, melyek általában hosszú ujjúak és akár egy fekete farmerral, valamint blézerrel is remekül mutatnak. Ez a kombináció soha sem megy ki a divatból, pont olyan örök, mint a párizsi divat. 

Egy bársony blúz minden francia nő karácsonyi ruhatárában van

Egy bársonyblúz minden francia nő karácsonyi ruhatárában van

Ha van egy szép bársony-, selyem- vagy szaténfelsőnk, szinte minden alkalomra felvehetjük, és garantáltan úgy festünk majd, mint aki egyáltalán nem küzdött azzal, hogy kínkeservesen összeállítsa a karácsonyi szettjét, csak lazán magára kapta az első dolgot, amit a szekrényében talált. Ennél nincs is franciább módi. 

2. A miniruha is lehet elegáns

Ha karácsonykor szeretnénk rövid szoknyában villogni, tegyük mindezt párizsi módra, húzzunk hosszú szárú csizmát vagy magas talpú pántos cipőt a harisnya fölé. A cél az ebben az esetben, hogy megőrizzük a testünk titokzatosságát, ahogy arra Catherine Deneuve is utalt egy interjújában, és felhívta rá a figyelmet, hogy az az igazán vonzó, ha minél kevesebbet mutatunk meg a testünkből. 

A francia nők miniruhában is megőrzik titokzatosságukat

A francia nők miniruhában is megőrzik titokzatosságukat

Fölé már csak egy oversized blézer hiányzik, vagy amit a francia nők igazán imádnak karácsonykor: egy kényelmes, de stílusos kardigán (nem Télapó-mintás!). Ehhez a szetthez igazán illik karácsonyi sminkként a füstös szem és egy kis rúzs.

3. A francia nők kedvenc nadrágkosztümje

Nincs időtlenebb, elegánsabb és párizsibb ruhadarab, mint a fekete öltöny, amit a nők esetében nevezhetünk nadrágkosztümnek is. Mindenki emlékszik valószínűleg Helmut Newton fotográfus és Yves Saint Laurent közös munkájára, a Le Smoking című ikonikus divatfotóra, ami világhódító útjára indította a minimál fekete nadrágkosztümöt, és a francia stílus és divat szimbólumává tette. 

Helmut Newton és Yves Saint Laurent közös munkája, a Le Smoking

Helmut Newton és Yves Saint Laurent közös munkája, a Le Smoking

Nem változott azóta semmi a francia nők kedvenc nadrágkosztümjével kapcsolatban, továbbra sincs nőiesebb annál, mint amikor egy nő a legférfiasabb ruhadarabot húzza magára. Valószínűleg nem véletlen, hogy a Saint Laurent legutóbbi divatkampánya is egy óda a Le Smokinghoz. A fotó megszületése óta talán csak a válltömés lett nagyobb kissé a zakóban, amitől a derék és az övvonal még hangsúlyosabbá vált.

4. Karácsonykor kezeslábast húznak a francia nők

Párizsban mintha minden nő kezeslábasban járna, ami alapvetően nem meglepő, mivel szinte mindenkinek van olyan fazon, ami jól áll, kiemeli a derekat, oda irányítja a figyelmet, ahova szeretnénk. 

Vanessa Cocchiaro párizsi divattervező kezeslábasa

Vanessa Cocchiaro párizsi divattervező kezeslábasa

A francia nők nemcsak karácsonykor viselik előszeretettel a kezeslábast, de a csillogó, fényesebb darabokat a szilveszteri ünnepléshez is, mint amilyen például a párizsi divattervező, Vanessa Cocchiaro által tervezett darab.

Forrás: WhoWhatWear Fotó: Getty Images, The Volte, Phototrend

Olvass tovább!