„Ananászbőr”? Mutatjuk a valódi bőr vegán alternatíváját!

2023. március 04.
Az ananász már nem csak a kedvenc trópusi koktélod összetevője: úgy tűnik, ez a gyümölcs egy igazi multitalentum, mivel a gasztronómia világából kilépve a divatvilágban is utat tört. Az „ananászbőr”, hivatalos nevén Piñatex, az elmúlt években már megtette az első lépéseket olyan márkáknál, mint a Nike, PUMA, Hugo Boss vagy ZARA, EVELINFINK kollekcióival pedig Magyarországra is megérkezett!

A Fülöp-szigeteki lakosok évszázadok óta használnak ananászlevélből készült szöveteket. Ez a speciális, strapabíró textil volt az, ami felkeltette a spanyol tudós és vállalkozó, Dr. Carmen Hijosa figyelmét, amikor az állati bőr helyettesítőjét kereste. 20 évnyi kutatás és fejlesztés eredményeként megszületett a Piñatex, az ananász levélrostjainak a keveréke. Ez az új anyag egy igazi úttörőnek számít a fenntarthatóságban, mivel amellett, hogy egy 100%-ban természetes, biológiailag lebomló anyagról van szó, a gyümölcs betakarításának a melléktermékéből készül. A Piñatex ráadásul szabályos, felgöngyölíthető hengerben érkezik a gyárakba a szabálytalan formájú, valódi bőrdarabokkal ellentétben, így a visszamaradt anyagvégek is könnyebben mellőzhetők vagy kezelhetők.

EVELINFINK előszeretettel használ az élelmiszeripar melléktermékeként keletkezett, minőségi állati bőröket, de mindenképp szeretett volna egy vegán alternatívát is azok számára, akik valamilyen oknál fogva ódzkodnak a valódi bőrtől. Így talált rá 2018-ban a Piñatexre, ami a gyönyörű textúrájával már első pillantásra magával ragadta. Ez a különleges anyag ránézésre olyan, mintha egy minőségi marhabőrrel lenne dolgunk. Ennek fényében megfogalmazódott bennünk a kérdés, hogy vajon milyen lehet ezzel az újító anyaggal dolgozni a bőrhöz képest. Fink Evelint, a márka alapítóját és tervezőjét kérdeztük.

„A Piñatex a marhabőrhöz nem csak küllemben, de a munkafolyamatok alatt is némiképp hasonlít, de nem lehet vele ugyanúgy dolgozni, mint például a finom, vékony juh nappa bőrrel, mivel ez egy sokkal nehezebben megmunkálható, vastagabb, de rugalmas anyag. Ebben egy izgalmas kihívást és lehetőséget láttam, és folyamatosan azon dolgozom, hogy megtaláljam azokat a sziluetteket, amelyeknél kifejezetten ilyen anyagtulajdonságokra van szükség” – magyarázta Evelin.

Az EVELINFINK brand egyik fő jellemzője a hangsúlyos sziluettek, amiknél ez a merevebb anyag pont ideális, az eredmény pedig lélegzetelállító: ceruzaszoknyák és különböző, drámai részletekkel megalkotott mellények, kabátok készültek ebből a nem mindennapi anyagból. Az éppen aktuális SS23 CURIOSITY kollekcióban egy cipzáras, multifunkcionális kabátruhát, egy túlméretezett vállú mellényt, egy kifinomult ceruzaszoknyát és egy merész bandeau toppot is megtalálunk Piñatex anyagból, futurisztikus ezüst árnyalatban. A korábbi kollekciókban elegáns fekete és ragyogó arany színben is megjelent ez a különleges matéria.

„Folyamatosan kísérletezem az anyaggal, mert a jövőben még több Piñatex terméket szeretnék a kollekciókba. A legtöbb tervemből már mintadarab is született, úgyhogy a következő években olyan izgalmas kiegészítőkkel bővül a paletta, mint a laptoptartó, tote bag, AirPods tartó vagy akár egy stílusos kulacstartó – mindezt ebből a kivételes anyagból megvalósítva, ami megadja azt a bizonyos pluszt a tárgyaknak” – mesélte Evelin.

A Piñatex már a debütálása óta is nagy sikerekre és népszerűségre tett szert – mind az anyag, mind a felhasználói által kreált tárgyak. Kíváncsian várjuk az innovatív kreációkat és fejlesztéseket a jövőre nézve!

16 fotó megtekintése

Az EVELINFINK Piñatex darabok megtekinthetők a webshopon, előzetes egyeztetés után pedig offline, az EVELINFINK Showroomban is.