6 retró fürdőruha, ami bárcsak újra divatba jönne

2023. május 11.
A 20. század igazi robbanást hozott a női fürdőruhadivatban. Az 1900-as évek elején még teljes testet fedő szoknyákban, szinte utcai ruhában strandolhattak a nők, hogy aztán száz év leforgása alatt már csak falatnyi bikini fedje a testük néhány pontját. A közte eltelt évtizedekben volt néhány olyan csodás fürdőruhatrend, amit látva azt kívánjuk, bárcsak ma is divat lenne.
6 retró fürdőruha, ami bárcsak újra divatba jönne
  • A fűzőszerű fürdőruhák után igazi forradalom köszöntött be a női stranddivatban.
  • A rengeteg minta és fazon, ami az 1900-as években jellemezte a fürdőruhadivatot, néhány igazi gyöngyszemet is tartogat.
  • A kedvenceink a fiú alsókra hasonlító bikinibugyik és a geometriai minták, amik szerencsére, úgy fest, idén nyáron ismét divatba jönnek.

A divat, mint tudjuk, folyton ismétli önmagát. Ennek a fürdőruhákkal kapcsolatban kifejezetten örülünk. Nem mindenki szeretne ugyanis Rita Ora és Kim Kardashian mikrobikinijében feszíteni a strandon idén nyáron. 

A retró fürdőruhák között olyan csodás fazonok és minták bukkantak fel a 20. század során, amiket elnézve nagyon boldogok vagyunk, hogy 2023-ban is nagy divat lesz némelyik ismét. Mutatjuk a kedvenceinket.

1. Fűző stílusú fürdőruha az 1940-es évekből

Fűző stílusú fürdőruhák az 1940-es évekből

Fűző stílusú fürdőruhák az 1940-es évekből

A 20. század közepe táján jelentek meg a derékrésznél húzott, fűzőszerű fürdőruhák. Ezek számos változatban – pánttal vagy pánt nélkül –, színben évekig meghatározták a női fürdőruha divatot.

Az 1940-es évek végén Christian Dior mutatta be azt a fürdőruhát, ami szoknyaszerűen ért véget és kiemelte a női homokóra alakot. Ez vált a fürdőruhatrendek fő csapásirányává hosszú időre. 

A vörös szőnyegre már visszatértek a fűzőszerű estélyi ruhák idén, így nem okozna túl nagy meglepetést, ha a strandon is egyre több hasonló fazonú fürdőruhával találkoznánk.

2. Magas derekú bikini az 1960-as évekből

Magas derekú pöttyös bikini az 1960-as évekből

Magas derekú pöttyös bikini az 1960-as évekből

Az első bikinit 1946-ban készítette a francia Louis Réard. Ez akkoriban még sok helyen hatalmas felháborodást váltott ki, pedig közel sem azokra a miniatűr textildarabokra kell gondolni, mint amit ma viselnek sokan a strandon.

A kétrészes fürdőruha az 1950-es években terjedt el igazán, köszönhetően Brigitte Bardot színésznőnek is. Ő volt az első, aki a filmvásznon is felvette a bikinit 1952-ben, a Manina című filmben. Néhány évvel később ezt megismételte az És Isten megteremté a nőt című filmben is 1956-ban.

A bikini népszerűsége innentől megállíthatatlanná vált. Az 1960-as években még dal is született a pöttyös bikiniről. Brian Hyland énekelte az Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini című slágert. 

A magas derekú kétrészes fürdőruha 1966-ban lett divat, amikor a Seventeen magazin címlapjára hasonló bikinikben fotózták a modelleket. 

3. A fiús fürdőruhaalsó ismét népszerű

A fiús fürdőruha alsó ismét népszerű

A fiús fürdőruhaalsó ismét népszerű

Nem csak a férfiaknak jár kényelmes fürdőnadrág. Az aprócska tangákban és falatnyi bugyikban nem lehet nagyon mást csinálni a napozáson kívül. Nem csoda, ha a nők egy jelentős része üdvözli azt az 1940-es években népszerű fiú alsókra hasonlító bugyik visszatérését a fürdőruha divatba.

4. 1961-es musical tette népszerűvé a geometrikus mintákat

Elvis Presley és Joan Blackman az 1961-es Blue Hawaii című filmben a geometrikus mintás bikiniben

Elvis Presley és Joan Blackman az 1961-es Blue Hawaii című filmben a geometrikus mintás bikiniben

Elvis Presley és Joan Blackman 1961-es zenés filmje volt a Blue Hawaii. A fürdőruha-eladásokban jelentős ugrást tapasztaltak a geometrikus mintájú darabok eladásában. Különösen az a minta vált közkedveltté, amit Blackman viselt a filmben. Az élénk színű, háromszög és gyémánt alakzatokkal díszített fürdőruhákat imádták.

5. A nyakbakötős bikinifelső kötelező darab volt az 1970-es években

A hetvenes évek ikonikus, nyakbakötős fürdőruhája

A hetvenes évek ikonikus, nyakbakötős fürdőruhája

Az 1970-es években tűnt fel a Vogue hasábjain a nyakbakötős zsinórpántos fürdőruha, és azóta is tartja magát a fürdőruhadivatban. A hetvenes években kötelező darab volt, majd a kilencvenes években élte reneszánszát. A nagy retróhullámnak köszönhetően könnyen lehet, hogy az idei nyár egyik nagy slágere ismét a zsinórpántos bikinifelső lesz.

6. Vibráló minták, csíkok és színek a ‘80-as évekből

Visszatérnek a nyolcvanas évek retinaszaggató színei és csíkjai

Visszatérnek a nyolcvanas évek retinaszaggató színei és csíkjai

Szintén a Vogue-nak köszönhetjük, hogy az 1980-as években az élénk színű, csíkos fürdőruhák népszerűvé váltak. A sima szabású, test vonalát követő egyrészes fürdőruhák talán azóta sem voltak olyan népszerűek, mint most. Idén nyáron ismét retinaszaggató retró színekkel találkozhatunk majd a strandokon.

Forrás: Insider, Fotó: Getty Images, Unsplash