5 divatbaki, ami szakértők szerint durván öregít – Ezekre figyelj!

2023. július 07.
Senki sem szeretne a koránál öregebbnek tűnni, így érdemes sorra venni, hogy milyen ártatlannak tűnő dolgok azok, amelyek mégis ide vezethetnek, ha nem vagyunk résen!
divatos kardigánok

Bár vannak a divatban örök érvényű szabályok, vissza-visszatérő trendek, de az is fontos, hogy ahogy telik az idő, ne ragadjunk le túlságosan egy-egy korszak jellegzetes megjelenésénél. Természetesen minden öltözékünk rejthet utalásokat kedvenc időszakunkra, nem szerencsés lecövekelni mondjuk kizárólag a ’70-es, ’80-as évek divatjánál. Ugyanígy fontos az is, hogy mi magunk is változzunk és fejlődjünk, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy ami patika módon állt rajtunk 35 évesen, ugyanezt a hatást fogja kiváltani akkor is, ha 45 évesen vesszük fel. Miranda Holder, a celebek stílustanácsadója összeszedett pár dolgot, amire figyelni kell, ha nem akarunk öregebbnek tűnni a korunknál.

1. Viseljünk hozzánk illő színeket!

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az egyik legalapvetőbb hiba, ha nem a bőrtónusunknak, haj- és szemszínünknek megfelelő színeket viselünk, ez ugyanis éveket öregíthet rajtunk. Ha nem megfelelő a színhatás, a világ legdrágább cuccait is magunkra ölthetjük, mégsem lesz oké a megjelenésünk. Nem csak a nem megfelelő színek, de az sem segít a helyzeten, ha csak egy színbe, mondjuk feketébe öltözünk mindig tetőtől talpig. A megfelelő színvilágú öltözet fokozni tudja az ember belülről jövő ragyogását, míg egy rossz szín sápadtnak, élettelennek mutathat, kiemelheti a ráncokat, szemünk elveszti fényét és bőrhibák is látványosabbak lehetnek.

2. Formátlan ruhák, formátlan test

Tudjuk, hogy a nagy, lebernyegszerű ruhák bizonyos esetekben tudnak kényelmesek lenni, de nem attól fogunk jól kinézni, hogy lóg rajtunk valami. Mindenki érezheti úgy, hogy vannak a testén olyan részek, amelyeket nem szeretne kiemelni, de ez nem azt jelenti, hogy mindent óriás lepelnek kell borítania, mert attól leginkább csak egy zsáknak fogunk kinézni. A lényeg, hogy megfelelőek legyenek a testarányok, és hogy találjuk meg magunkon a kiemelendő részeket, amiket szeretünk. Szóval mindenki keresse meg a csípőjét, egyensúlyozza ki a felső- és alsótestét, nem árt a boka és csukló (a legvékonyabb részeink) kiemelése és máris letagadhatunk pár évet.

Nem attól fogunk jól kinézni, ha lóg rajtunk a ruha

Nem attól fogunk jól kinézni, ha lóg rajtunk a ruha

3. Nem megfelelő fehérnemű

A megfelelő méretű és stílusú fehérnemű beszerzése kulcskérdés, bármennyire is furcsának tűnhet ez elsőre. Alapvetően a külvilág nem látja, mi van rajtunk a ruha alatt, de ettől függetlenül mi magunk érezzük, hogy mi van a ruha alatt, és ez nagyban meghatározza a komfortérzetünket. Az állig felpeckelt mellek, a szakadt, kicsit már rojtos bugyik, és az állandó, kényelem miatt hordott ősöreg melltartó saját magunk számára is hervasztó lehet a látványt tekintve, és meghatározza a tartásunkat is. A fehérnemű olyan titkos összetevője a jó kisugárzásnak, amire érdemes költeni. Mindannyian ezt látjuk magunkból először az öltözködés során, és nem árt, ha valamennyire bejövünk magunknak is, és nem költözünk bele a Bridget Jones által is emlegetett „nagyibugyi” életérzésbe 30 évesen.

Egy kényelmes, szexi fehérnemű az egész kisugárzásunkat jobbá teheti

Egy kényelmes, szexi fehérnemű az egész kisugárzásunkat jobbá teheti

4. Lejárt haj és smink

A smink és hajviseletek kapcsán is áll, amit a színekről mondtunk az első pontban. Ehhez jön hozzá, hogy bár lehet, hogy van egy kedvenc hajstílusunk, amit imádtunk a ’90-es években, de néha érdemes újra szétnézni és inspirálódni, hogy az új stílusok közül mik jönnek be. Mint általános szabály elmondhatjuk, hogy a lágyabb formára vágott, lépcsős, vagy rétegezett hajstílusok jobban keretezik az arcot, így nem lehet velük mellélőni. A sminkkel kapcsolatban is alaptörvény, hogy a természetes arcfestés jobbat tesz a megjelenésnek. A kor előrehaladtával érdemes kerülni a rikító színeket és a gyöngyház fényű szemfestékeket, highlightereket, mivel azok csak kiemelik a ráncokat és a bőrhibákat. A rúzsok színének kiválasztásánál különösen igaz a „kevesebb néha több”-alapelv!

5. Túl „matchy-matchy” megjelenés

Nem attól leszünk feltétlenül divatosak, ha a táskánk összeillik a cipőnkkel és a fülbevalónkkal és a karkötőnkkel egyszerre. Ha kockás blézert választunk, nem kell hozzá kockás nadrágot és kockás szárú napszemüveget keresni. Jó ideje úgy gondolják a szakértők, hogy az ilyen „túl koordinált” megjelenés nem elég laza. Mostanában sikkes, ha a dolgok kicsit kevésbé illenek össze, vagy kevésbé egyértelműen illenek össze. Ha az előbbi példánál maradva felveszünk egy skót kockás, piros-zöld blézert, nem az a lényeg, hogy a nadrág is piros-zöld skót kockás legyen, hanem hogy mondjuk a piros és a zöld szín jelenjen meg a szettünkben valamilyen formában. A „matchy-matchy” dolgokat hagyjuk meg Erzsébet királynőnek!

Erzsébet királynő a "matchy-matchy" öltözködés nagy rajongója volt

Erzsébet királynő a „matchy-matchy” öltözködés nagy rajongója volt

Forrás: dailymail.co.uk

Fotó: Getty Images