Kilenc ikonikus ruha az olimpia történetéből, amit imádni fogsz

2024. július 09.
A világ egyik legjelentősebb nemzetközi sporteseménye a versenyeken túl még sok minden másról is szól: például a divatról. Íme kilenc ikonikus ruha az olimpia történetéből.
Kilenc ikonikus ruha az Olimpia történetéből, amit imádni fogsz
  • Az olimpia nem csak a sportolók, hanem a divattervezők számára is hatalmas lehetőség.
  • Nemsokára kezdődik a 2024-es párizsi olimpia.
  • Íme kilenc ikonikus ruha az olimpia történetéből.

Az olimpia sokkal több, mint egy egyszerű sportverseny. A sportolók évekig dolgoznak a kijutásért, a testüket és lelküket áldozzák azért, hogy ott, abban a szent pillanatban a legjobban teljesítsenek a stadionban. Az olimpia lehetőséget ad a legnagyobb tehetségeknek, hogy bemutatkozhassanak, és ezt nem csak a versenyzőkre kell érteni, hanem a divattervezőkre is.

Legyen szó egy egyedi tervezői műkorcsolyázó-ruháról, egy tornász dresszét ékesítő Swarovski-díszítésekről, esetleg egy teljesen praktikus versenyruháról egy sprinter esetében, az olimpia már sokszor kecsegtetett izgalmas divatpillanatokkal. Íme kilenc ikonikus szett az olimpiák történetéből.

Kilenc ikonikus ruha az olimpia történetéből:

1. Cathy Freeman olimpiai versenyruhája

A zöld és arany Nike ruhának, amit az ausztrál Cathy Freeman viselt a 2000. évi nyári olimpiai játékokon Sydney-ben, amikor aranyat szerzett Ausztráliának, kétségtelenül beírta magát a divattörténelembe. A ruha nem csak vizuálisan volt izgalmas: a sportoló minden egyes testrészét másféle szövet borította a légellenállás minimalizálása érdekében. „Végső soron egyszerűen élveztem azt, ahogyan futás közben éreztem magam, bár voltak fenntartásaim azzal kapcsolatban, ahogyan kinézek” – nyilatkozta Freeman a Sydney Morning Heraldnak 2020-ban.

Cathy Freeman az olimpián

2. Lara Teixeira és Nayara Figueira olimpiai fürdőruhái

A 2012-es londoni olimpián a brazil szinkronúszók, Lara Teixeira és Nayara Figueira az emberi anatómia által ihletett fürdőruhákban versenyeztek. Az elejét kövekből kirakott szív, hátul pedig gerinc és bordák díszítették, ráadásul az úszósapkájukat is úgy tervezték, hogy úgy nézzen ki, mint az emberi agy.

Lara Teixeira és Nayara Figueira olimpiai fürdőruhái

3. Michelle Kwan Vera Wang olimpiai ruhája

Michelle Kwan műkorcsolyázó bársony Vera Wang ruháját az 1998-as téli olimpiai játékokon viselte Naganóban. Az USA csapatának versenyzője egy halványlila kreációba öltözött a jégre.

Michelle Kwan az olimpián

4. Florence Griffith-Joyner olimpiai versenyruhája

Florence Griffith-Joyner, minden idők leggyorsabb nője az 1988-as nyári olimpiai játékokon viselte az azóta ikonikussá vált kapucnis dresszét Szöulban. Az Egyesült Államok háromszoros aranyérmes olimpikonja hatalmas műkörmöket csináltatott a versenyre, és arany ékszereket is viselt a stadionban.

Florence Griffith-Joyner olimpiai dressze

5. Miwako Motoyoshi és Saeko Kimura olimpiai fürdődresszei

Az 1984-es Los Angeles-i olimpián felforrósodott a helyzet: a szinkronúszók, Miwako Motoyoshi és Saeko Kimura tüzes mintával ellátott dresszt viseltek. A ruha szerencsét hozott a japán sportolóknak, ugyanis bronzéremmel tértek haza a versenyről.

Miwako Motoyoshi és Saeko Kimura fürdődresszei

6. Az USA csapatának olimpiai egyenruhái

Szintén az 1984-es nyári olimpia emlékezetes pillanata volt a nyitóünnepség, ahol az Egyesült Államok csapata Levi’s szettben lépett a stadionba. Az ikonikus amerikai márka a 80-as évekre jellemző egyenruhát készített az eseményre, ami persze azonnal bekerült a történelemkönyvekbe.

Az Egyesült Államok csapata Levi’s-ben az olimpia megnyitóján

7. Ato Boldon napszemüvege az olimpián

Ato Boldon bogárszerű napszemüvege olyan híres lett, hogy még két évtizeddel a 2000-es sydney-i olimpiai játékok után is inspirálják a divattervezőket. 2020-ban az Oakley szemüvegmárka ismét visszahozta a dizájnt, hogy tisztelegjen a világverseny és a trinidadi sprinter teljesítménye előtt.

Ato Boldon a sydney-i olimpián

8. Tamara Larrea és Dalixia Fernandez az olimpián

Szintén a sydney-i olimpián a Tamara Larrea és Dalixia Fernandez kubai röplabdázók által viselt kiegészítők tökéletes előfutárai voltak az Y2K stílusnak, ami persze azóta ismét visszatért a divatba.

Tamara Larrea és Dalixia Fernandez az Olimpián

9. Az Egyesült Államok tornászcsapatának olimpiai dressze

Az Egyesült Államok női tornászcsapata királynőkhöz illő dresszt viselt a 2016-os riói olimpián. A csapatversenyre Simone Biles, Laurie Hernandez, Aly Raisman, Gabby Douglas és Madison Kocian piros, fehér és kék színekkel tarkított ruhát kaptak, amelyek mindegyikét több mint 4000 Swarovski kristállyal díszítették.

Simone Biles a riói olimpián

Forrás: Marie Claire Australia, Fotó: Getty Images, Google