10 különleges formaruha a 2024-es párizsi olimpiáról

2024. július 26.
Legalább annyira várjuk a formaruhákat az olimpián, mint magukat a sportversenyeket. A 2024-es párizsi olimpiára a nagy országok biztosra mentek a nagy divatházakkal, a kis országok viszont váratlan megoldásokkal gyönyörködtettek!
2024 párizsi olimpia legjobb formaruhái
  • Ha lenne külön verseny az olimpiai formaruháknak, azt egyértelműen Mongólia nyerte volna.
  • A nagy divatházak biztosra mentek, míg a kisebb országok merész formaruhákat vállaltak be a 2024-es párizsi olimpián.
  • A párizsi olimpia formaruhái közül melyik országé a legkreatívabb és legjobb megoldás?

Az olimpiai játékokon a sportteljesítményen túl legalább annyira várjuk, melyik ország milyen olimpiai formaruhában vonul fel. Párizs a divat fővárosa, így a 2024-es olimpián nem csoda, ha még nagyobb várakozás előzte meg a formaruhákat, különösen, hogy az olimpia főszponzora az LVMH luxusbirodalom, melyhez olyan márkák tartoznak, mint például a Louis Vuitton.

A 2024-es párizsi olimpián sem okoznak nagy meglepetést az olyan nagy divatházak, mint a Ralph Lauren, mint az amerikai olimpiai csapat hivatalos divattervezője, de más, kisebb országok egészen váratlan és egyedi formaruhákkal rukkoltak elő az olimpiáról. Nem túlzás azt mondani, hogy ezektől időnként még a szavunk is elállt! Mutatjuk a kedvenc olimpiai formaruháinkat a 2024-es párizsi olimpiáról!

A 2024-es párizsi olimpia legjobb formaruhái

1. Mongólia olimpiai formaruhája, Michel & Amazonka

Egy mongol divatmárka, az ulánbátori székhelyű Michel & Amazonka tervezte Mongólia olimpiai formaruháját, és villámgyorsan meghódította a világot. Nem csoda. A formaruhákat, melyeket a mongol olimpikonok viselnek majd a 2024-es párizsi olimpia megnyitóján és záró felvonulásán, lenyűgöző részletgazdagsággal tervezték. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ruha elkészítése átlagosan 20 órán át tartott.

A mongol olimpiai formaruhák szabásvonalát a hagyományos mongol kaftán ihlette, amely egy aszimmetrikus, bő ujjú ruhadarab. Sötétvörös, kék és arany hímzés díszíti a gallért és a mandzsettát, amit ráncolt szoknya egészít ki. 

Emellett rengeteg kiegészítőt viselnek a mongol olimpikonok a formaruha részeként: hímzett erszényt, övet, fülbevalókat, csúcsos mongol süveget és hagyományos csizmát. Természetesen a párizsi olimpiára utaló jeleket is rejtettek el a tervezők a formaruhán: az Eiffel-tornyot, az olimpiai ötkarikát, lángot.

A Michel & Amazonka számára nem újdonság a formaruhák tervezése. Az olimpiai formaruha előtt ők készíthették a mongol légitársaság egyenruháit, de 2020-ban a tokiói olimpián is az ő ruháikat viselték Mongólia olimpikonjai.

2. Amerikai Egyesült Államok formaruhája, Ralph Lauren

Amerikai olimpikonok a 2024-es párizsi olimpia Ralph Lauren formaruhájában

Amerikai olimpikonok a 2024-es párizsi olimpia Ralph Lauren formaruhájában

2008 óta a Ralph Lauren tervezi az amerikai olimpiai csapat formaruháit. A 2024-es párizsi olimpián is a tervező hagyományos szabásvonalai előtti főhajtást jelentenek azok a ruhák, melyekben majd az olimpikonok vonulnak a Szajnán a nyitóünnepségen. Hagyományos zakókat, kőmosott, világos színű farmert és csíkos inget kaptak az olimpikonok.
Az olimpia zárására az elit egyetemek stílusában terveztek formaruhákat a sportolóknak. A Ralph Lauren tervezői motoros kabátot, fehér farmert álmodtak az olimpikonoknak.

3. Haiti olimpiai formaruhája, Stella Jean

Egy olasz dizájner, Stella Jean álmodta meg a haiti olimpiai csapat formaruháit a 2024-es párizsi olimpiára. A tervező az ősi haiti gyökerekhez nyúlt vissza, és olyan haiti művészekkel működött együtt az olimpiai formaruhák megalkotásán, mint Philippe Dodard, akinek művei visszaköszönnek a ruhadarabokon is.

A női sportolók bő szoknyájához hagyományos haiti inget viselnek, míg a férfi sportolók a párizsi olimpiára magukra öltik az úgynevezett guayabera, a klasszikus haiti ing inspirálta dzsekit.

4. Franciaország formaruhája, Berluti

Igazi francia eleganciát testesítenek meg a hazai sportolók a 2024-es párizsi olimpián. A Berluti francia divatmárka célja az volt az olimpián a formaruhák megtervezésénél, hogy kifejezzék a nemzet egységét. Folyamatosan együtt alakították és megbeszélték a sportolókkal és a Francia Olimpiai és Paralimpiai Bizottsággal a formaruhák kidolgozását.

A modern öltönyt a francia zászló színeinek a formaruhába komponálása teszi modernné. A tervezők szerették volna, ha a sportolók az olimpián büszkén viselik a formaruhákat, ami kifejezi, milyen csodálatos a szülőföldjük.

5. Csehország formaruhája, Alpine Pro

Az Alpine Prót Csehország olimpiai formaruhájának megtervezésekor a 100 évvel ezelőtti, 1924-es párizsi olimpia inspirálta. De hogy kapcsolódnak a különböző színű elemek a 100 évvel ezelőtti világhoz, a fekete táskáktól és dzsekiktől a fehér kapucnis pulóvereken és fekete nadrágon át a piros sportcipőig? 

Az Alpine Pro magyarázata szerint 1924-ben a sportolók általában fehér ruhát viseltek, rajta a saját országuk zászlajával. Volt, aki feketében volt, míg mások kényelmesebb nadrágokban, így született meg Csehország olimpiai formaruhájában a funkcionalitás és a nemzeti színek kombinációja.

6. Egyiptom formaruhája, Concrete

Az egyiptomi férfiruha-márka, a Concrete egy olasz divattervező, Ettore Veronese irányításával alkotta meg Egyiptom olimpiai formaruháit, mindkét nem számára. 

Az egyiptomi olimpiai formaruha a legjobb minőségű egyiptomi pamutból készült. A monokróm kollekció egyben főhajtás az ország zászlaja előtt. A színek a büszkeség, szenvedély és a győzelem iránti elszántság szimbólumai.

7. Dél-Korea formaruhája, Musinsa Standard

Egészen új szintre emeli a letisztultságot a dél-koreai olimpiai csapat formaruhája. A Musina Standard tervezte formaruhákat könnyű öltönyök és tiszta vonalvezetés jellemzi, meglepő részletekkel. 

A dél-koreai olimpiai formaruhák színe nem egyszerűen világoskék. Ez az úgynevezett byeokcheong árnyalat, ami a Keletet szimbolizálja, ugyanakkor a fiatalos erőt és a haladás szellemét, amit az ország olimpiai csapata is képvisel.

8. Törökország formaruhája, Vakko

Egy török luxusmárka, a Vakko tervezte a török olimpiai csapat formaruháját. Az összetéveszthetetlen mélyvörös és égkék színpárosítást választotta a divatcég az olimpikonok ruháinak megalkotásához, melyek a békét szimbolizálják.

A 2024-es párizsi olimpián pont 100 éve, hogy a török csapat először részt vett a játékokon mint köztársaság. Erre reflektálnak a Vakko formaruháinak energikus és trikolórban megtervezett öltözékei.

9. Írország formaruhája, Laura Weber

Írország olimpiai formaruháit Laura Weber tervezte a 2024-es párizsi olimpiára

Írország olimpiai formaruháit Laura Weber tervezte a 2024-es párizsi olimpiára

A 2024-es párizsi olimpia nyitó- és záróünnepségén Írország sportolói a Laura Weber által tervezett formaruhákban vesznek részt. De a dizájner készítette ruhákat viselik az edzők és segítőik is az olimpián. 

A dizájner három éven át dolgozott Írország olimpiai formaruháin. A fehér szín az ország sportolóinak öltözékén az ősi görög hagyományok előtti főhajtás, de a a jövőbe vetett reményt is szimbolizálja. Míg a sportolók kabátja a hímzett zsebbel Írország előtt tiszteleg.

10. India formaruhája, Taruh Tahilian

India olimpiai csapatának formaruháit a 2024-es párizsi olimpiára Tarun Tahiliani divattervező alkotta. A férfi sportolók bundit viselnek, ami egy hagyományos ujj nélküli kabát, ez egészíti ki a kurtájukat.

A női sportolók az olimpiai nyitó- és záróünnepségen elegáns szárit viselnek majd, melyet a tradicionális ikat ruhafestési eljárás inspirált. India nemzeti színei, a sáfrány és zöld árnyalatok jelennek meg az olimpiai formaruhákon, melyeket az Ashóka csakrát szimbolizáló kék gomblyukak egészítenek ki. 

Az olimpiai formaruhákhoz a hagyományos indiai Benares brokátcipőket viselik az indiai sportolók Párizsban.

Fotó: Instagram, Getty Images