Minden, amit a 2024-es párizsi olimpiai játékokról tudnunk kell

2024. június 11.
Hol nézzük a 2024-es olimpiát, milyen új sportágak kerültek be a versenyszámok közé, és minden, amit tudnunk kell ahhoz, hogy élvezhessük a sportversenyeket!
Párizsi olimpia 2024
  • Lassan kezdődik a visszaszámlálás a 2024-es párizsi olimpiai játékok kezdetéig!
  • Hol nézzük a párizsi olimpia közvetítéseit? Milyen új sportágakat láthatunk az olimpiai versenyszámok között?
  • Mutatjuk, mit kell tudnunk feltétlenül a 2024-es párizsi olimpiáról!

A 2024-es párizsi olimpiai játékok július 26-tól augusztus 11-ig tartanak. Ami azt jelenti, hogy ez idő alatt a képernyőre tapadva szurkolunk a kedvenc sportolóinknak úszásban, kajak-kenuban vagy éppen tornában.

Párizsban több mint 10 ezer sportoló méri össze egymással teljesítményét a különböző sportágakban az olimpián, abban a reményben, hogy aranyérmet szerez hazájának. Lesznek nagy nevek és klasszikus sportágak is az olimpiai játékokon, de 2024-ben is kaptak helyet új versenyszámok is az olimpián, mint például a breaktánc.

Ám nem csak a sportversenyek miatt szeretjük nézni az olimpiát. Érdemes lesz például a nyitóünnepségben is gyönyörködnünk, hiszen 2024-ben Párizsban a Szajnán rendezik. Az olimpiai játékokat pedig azonnal követik a paralimpiai játékok, ahol szintén szoríthatunk számos magyar sportolónak.

Mutatjuk, mit kell tudnunk feltétlenül a 2024-es párizsi olimpiai játékokról!

1. Hogyan nézhetjük az olimpiai közvetítést?

Az M4 Sport közvetítésein túl számos sportadó (Eurosport, Sport TV stb.) készül streaming platformokkal a 2024-es párizsi olimpiára. A telefonunkra letöltött applikációkon keresztül is nézhetjük az olimpiát.

Jó hír, hogy a földrajzi közelség nekünk dolgozik, így az időeltolódás miatt nem kell éjszaka ébren maradnunk, ha a kedvenc versenyszámunkat épp akkor közvetítenék. 

A közösségi oldalakon is biztosan számos információt, videót és elemzést találunk majd. Kijelenthetjük, hogy talán soha nem volt még olyan olimpia, amit ennyi helyen és ilyen mennyiségben közvetítettek volna.

2. Mikor lesz pontosan a 2024-es párizsi olimpia?

A párizsi olimpia 2024. július 26-tól augusztus 11-ig tart. (Azt fontos megjegyezni, hogy a sportesemények már két nappal korábban elkezdődnek. Csoportmérkőzéseket rendeznek már július 24-én is kézilabdában, labdarúgásban és rögbiben.)

  • A 2024-es párizsi olimpia nyitóünnepségének időpontja: 2024. július 26. 19.30. A Szajnán 6 kilométer hosszan hajókon vonulnak majd a sportolók, nem az olimpiai stadionban, melynek futópályája a párizsi olimpiára gyönyörű levendulalila színű lett.
  • A 19 nap alatt 329 sportversenyt rendeznek 754 fordulóban 32 sportágban. 
  • Az olimpiai játékok után a paralimpiai játékok következnek augusztus 28-tól szeptember 8-ig.

3. Milyen sportágak kerültek be az olimpia versenyszámai közé?

A 2024-es párizsi olimpián 32 sportágban mérik össze tudásukat a sportolók. 2020-ban indult az a hagyomány, hogy a szervező városok hat új sportágat felvehetnek az olimpiai versenyszámok közé. Párizs négy sportágat adott hozzá az olimpiai sportágakhoz:

  • Breaktánc
  • Gördeszka
  • Falmászás
  • szörf

Ezek közül a breaktánc az, ami még sosem szerepelt olimpián korábban.

4. Mely országok vesznek részt a párizsi olimpián?

A nyári olimpiai játékokon a sportolók technikailag nem mint nemzetek csapatai vesznek részt, hanem egészen pontosan az adott nemzet olimpiai bizottságának részeként. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 206 tagot számlál. 

Ezen országokon túl a 2024-es párizsi olimpián is indul a menekültek olimpiai csapata. 36 sportolóval 11 különböző országból vesznek részt a játékokon. A hagyomány a 2016-os riói olimpián indult. 

A a 2024-ben Párizsban induló magyar olimpiai csapat tagjait itt nézhetjük meg.

Fotó: Getty Images