Ismerd meg a járásodat!

2015. március 20.
Így kell járni, úgy kell járni, de mégis hogyan? Szerencsére most már egészen pontosan megtudhatjuk, ha részt veszünk egy járás- és futáselemzésen!

Azt hisszük, a járás, futás, sőt, az állás, olyan automatikus cselekvések, hogy nem is kell rájuk odafigyelnünk. Megtanuljuk olyan 1-2 évesen, csináljuk, és kész. Pedig a járásunk egyrészt sok mindent elárul rólunk, másrészt – mint kiderült – egyáltalán nem biztos, hogy megfelelően csináljuk. Ha problémát észlelünk a mozgásunkban, valamilyen mozgásszervi panaszunk van, esetleg sportsérülések után szeretnénk helyretenni testünket, szeretnénk javítani a futótechnikánkat, vagy csak kíváncsiak vagyunk arra, hogyan futunk és járunk, látogassunk el egy járás- és futáselemzésre!

A MOM Sportban található sport- és egészségcentrum, az F&M fitness and more a pláza melletti épület végtelen mélységűnek tűnő alagsorában húzódik meg. A fitnessz központban profik felügyelete mellett edzhetünk, regenerálódhatunk, és igen, kipróbálhatunk egy különleges járás- vagy futáselemzést is. Nem kell semmi természetfelettire gondolni, ez valójában nagyon egyszerűen működik.

Mindenképpen vigyünk váltóruhát, lehetőség szerint olyat, aminek alsó része testhezálló, így jobban megfigyelhetővé válnak a bokák és térdek is. Ha átöltöztünk, beléphetünk a terembe, ahol először egy rövid beszélgetés során beszámolhatunk esetleges sérüléseinkről, problémáinkról, vagy nagyratörő sport-céljainkról, aztán kezdődhet is a vizsgálat. Ráállunk egy különleges, megszólalásig futópadra emlékeztető, ám annál mégis összetettebb gépezetre, ami először megvizsgálja, milyen az állásunk. A szalag érzékeny felülete beméri, hogy melyik lábfejünk melyik részére terheljük a testsúlyunkat, és hogy megfelelő-e ez az arány. A gép elemzése mellett természetesen egy szakértő is megfigyeli a végtagok biomechanikai paramétereit és tartásunkat, hogy még pontosabb képet kaphasson rólunk. Közben egy videókamera segítségével rögzíti is, amit csinálunk, így még alaposabban kiértékelhetik mozgásunkat. 

Ezután következik a járás, majd a futás, különböző fokozatokon, a laza kocogástól kezdve a gyorsabb tempóig. Ha tudod, hogy árgus szemek figyelik mozgásodat, gépek és szakértők egyszerre szedik szét ízekre a mozdulataidat, hirtelen akaratlanul is kezded úgy érezni magad, mintha most tanulnál járni, és hatalmába kerít az érzés, hogy sántán, túl széles mozdulatokkal, vagy túlságosan elrugaszkodva futsz, de legalábbis biztosan nagyon nevetségesen nézel ki közben. De nem kell aggódni, ez valószínűleg nem így van, legfeljebb annyira, amennyire mindenki mókás kicsit, ha a busz után lohol. 

Miután a körülbelül 30, maximum 60 perces vizsgálat véget ért, már többet tudsz a mozgásodról, mint amiről valaha is azt gondoltad, hogy tudni lehet, de csak ezután jön a dolog igazán hasznos és informatív része. Ugyanis ekkor az összes adatot közösen áttekinthetitek egy szakemberrel, aki segít kiértékelni azokat, érthetően és türelmesen elmagyarázza a mozgásod működését, felhívja a figyelmet az esetleges problémákra, és tanácsokat ad futásod, vagy járásod javításának érdekében.

Számomra például kiderült, hogy járás és futás közben a jobb lábfejem – ráadásul elég nagy szögben – kifordul, ami összefüggésbe hozható egy régi síelős térdsérüléssel. Bár annak idején utamra bocsátottak egy tubus gyulladáscsökkentő zselével, porcerősítő vitaminnal, és néhány semmitmondó jó tanáccsal, a vizsgálat során kiderült, hogy ennek elég komoly hatásai vannak a tartásomra és a mozgásomra nézve, sőt, még gyógytornára is járnom kellene vele. Ha évek múlva nem kell megválnom jobb lábamtól, akkor annak csak ez a kincset érő információ lesz az oka! Szerencsére azért jó híreket is kaptam, jelesül, hogy – a hendikep ellenére is – kiváló a futótechnikám! Ennek annyira megörültem, hogy lehet, még futni is fogok.  

A vizsgálat elsősorban talán azoknak jöhet jól, akik aktív sportolói életmódot folytatnak, és egy sérülés után szeretnének regenerálódni, esetleg azoknak, akik jobb technikával szeretnék javítani sportteljesítményüket, de tényleg hasznos bárkinek, aki szeretne egy kicsit többet megtudni mozgásáról.