Hogyan előzd meg, hogy folyton elkéss?

2015. április 25.
Állandóan hadban állsz az órával? Hiába kezdesz el előbb készülődni, mindig késés lesz a vége? Ne aggódj: a tippjeinkkel egyszer és mindenkorra helyreteheted az időbeosztásodat!

Amikor fel kell kellned, kellj fel!

Nincs idő lustálkodásra, ha időre kell odaérned valahova: nagyon kellemetlen lehet egy-egy meetingről vagy éretekezletről elkésned, így könnyen komolytalanuk vehetnek!

Megoldás: Állítsd be az ébresztődet pár perccel korábbra – így biztosan nem lustulsz el és elég időd is marad elkészülni.

Szánj mindenre elég időt!

A rohanó ember mindig mindenkinek meg akar felelni – te ismerd fel, hogy mire, mennyi időt érdemes szánnod. Ne pazarold feleslegesen az idődet haszontalan dolgokra.

Megoldás: Ha egy feladat elvégzése nem okoz nehézséget, ne tölts el vele órákat! Próbáld meg minél gyorsabban megcsinálni – a fontosabb, nehezebb dolgokra így jobban tudsz koncentrálni.

Tervezd el a napodat!

Nem kell percre pontosan mindent összeállítanod, de fejben már előző nap készülj fel a másnapi feladataidra – meglátod, így reggelizni is marad időd, kapkodás nélkül.

Megoldás: Ha gondot okoz az öltözködés, készítsd ki előre a ruháidat – a kulcscsomóval és a táskáddal együtt!

Ismerd fel a hibáidat!

Hanyag vagy és félsz, hogy ez kihat a munkádra is? Ne aggódj, mindenre van megoldás: a tárgyak pótolhatók, a legfontosabb, hogy megőrizd a nyugalmadat.

Megoldás: Mindig otthon hagyod a telefontöltődet, esetleg még túlóráznod is kell? Érdemes beújítanod egy másik töltőt is, így nem lesz okod azon aggódni, hogyan éli túl a telefonod az éjszakázást.

Tanulj meg mértéket tartani!

„Még egy dolgot el kell intéznem” – persze abból az egyből lesz tizenöt is, így persze, hogy el fogsz késni.

Megoldás: Tarts észben, hogy időre mész és nem opció a késés. Ha mindenképpen el kell intézned valami fontosat, tedd meg, de próbáld meg gyorsan elintézni.

Számítsd ki, pontosan mennyi időd van elkészülni!

Nem nagy dolog, viszont sokat segíthet, ha néha ránézel az órádra napközben. Mennyi idő alatt érsz le az emeletről, lifttel? Hány perc szükséges a sminked és a hajad elkészítésére? Ha ezeket tudod, nem fog gondot okozni egy 10 perces dugó a városban, vagy ha kimarad a buszod.

Megoldás: Egyszer szánj rá időt és kövesd figyelemmel az órádat, amíg beérsz a munkahelyedre. Legközelebb már pontosan fogok tudni, mennyi idődbe telik a reggeli csúcsforgalom.

Ismerd fel, mikor van a legtöbb energiád!

Sokaknál a reggel a legaktívabb napszak, de olyanok is vannak, akik néhány óra elteltével, ebéd után tudnak csak 100 százalékosan rákapcsolni.

Megoldás: Nehezen kelsz fel reggel és koncentrálni sem tudsz? Vagy pont az ellenkezője? A nehezebb feladataidat végezd el akkor, amikor a legenergikusabbnak érzed magad – ez a munkád eredményén is meg fog látszni!