Fogyjunk a természet erejével!

2017. április 30.
A legújabb trendek szerint egyetlen csodadiéta sem tud olyan hatásos lenni, mintha rábízzuk magunkat a természet erejére – csak együk, amit tőle kapunk és súlyzózunk a saját testünkkel. Az eredmény garantált.

A tavasz gőzerőre kapcsolt – már csak pár hét van hátra, hogy formába hozzuk magunkat a bikiniszezonra. Régi igazság: minél több kilótól kell megszabadulnunk, annál hajlamosabbak vagyunk hinni az önsanyargató, egészségtelen és jojó-effektust garantáló módszereknek. Márpedig nem kellene messzire mennünk a megoldásért.

„Nem diétázni kell, hanem életmódot váltani, hiszen az tud csak hosszú távon megoldást jelenteni – mondja Fülöp Levente életmód-tanácsadó, a John Reed Fitness Music Club teremvezetője. – Tévhit, hogy az életmódváltás egyet jelent a szénhidrátcsökkentéssel. Hiszen ha valaki így tesz, fáradt lesz, vagyis több kávét fog inni, esetleg egyéb serkentőt szedni, amitől meg felpörög, és nem bír majd elaludni. A mókuskerék garantált, ahogy az ördögi játék vége is: idővel ki fog merülni, majd meg fog betegedni a szervezetünk. Vigyázzunk hát rá.”

Levente tudja, miért is mondja ezt: szülei halála terelte a megoldás irányába. „Mindig is egészségesen éltem, de a velük történtek arra sarkalltak, hogy minél jobban beleássam magam a témába. Harmincöt évet éltem Amerikában, számos képzésen vettem részt (NASM, Cornell University). A tudomány eredményei pedig megkérdőjelezhetetlenek. Kutatások bizonyítják: a szervezetünknek nincs szüksége húsra és tejtermékre, csupán növényi alapú étkezésre.”

Levente hosszú esztendők óta eszerint él. Ahogy ő mondja, nem vegán, hanem tiszta. Feldolgozás mentes ételeket fogyaszt, és táplálék-kiegészítők nélkül sportol, épít izmot.

„A friss zöldségekben, a gyümölcsökben, az olajos magvakban, a természetes szénhidrátokban, mint a rizsben, kölesben és társaiban rejlő tápanyagok, vitaminok, rostok rengeteg erőt adnak. Sokan nem tudják: egy nagy adag spenót vagy quinoában több fehérje van, mint egy szelet steakben. Én azon élek, amit magamnak készítek, alig 15 perc párolással. És mindenkinek csak ajánlani tudom: próbálja ki három hétig ezt az életformát. Ha hetente háromszor még mozog is 40 percet, vagyis kiizzadja a méreganyagokat, plusz esténként szán időt a pihenésre, meg fogja tapasztalni: energiadúsabb, motiváltabb, ruganyosabb bőrű és bizony karcsúbb lesz. Nem mondom, hogy mindenki hosszú távon tartani is tudja ezt a szigorú menetrendet. De ha ráérzünk az előnyeire, jócskán vissza tudjuk fogni a korábbi dorbézolásainkat, vagyis meg is tudjuk tartani az eredményt.”

1. Funkcionális edzésterv

A legfrissebb fitness irányzatok is a természetességet helyezik előtérbe. Jöjjön Levente 40 perces funkcionális edzésterve, újrakezdőknek. A hangsúly az 29 darab Core-izmon, vagyis az ágyéki gerincszakasz körül levő izomhurkokon lesz – ők stabilizálják a törzsünket.

1. Bemelegítésképpen 100 terpeszugrást végezzünk el. Az ugrások közben feszítsük a hasizmokat.
2. Végezzünk kitöréseket előre, hátra, majd mindkét oldalra, a dinamikus izom és ízület bemelegítés érdekében. 4-6 ismétlés, minden irányba
3. Vállszéles terpeszállásban guggoljunk le, majd szélesebb terpeszben végezzünk guggoló ugrást is. Arra figyeljünk, hogy a térd maradjon a lábujj irányában és a boka mögött. 15 ismétlés
4. Ha guggolás közben nehezen tudjuk a sarkunkat a talajon tartani, egy fittballt tegyünk a hátunk és a fal közé, majd guggoljunk le mélyre – a labda segít a talpat a földön tartani, illetve a gyakorlatot helyesen végezni. 15 ismétlés
5. Kartámaszban tartsuk meg magunkat egy percig úgy, hogy a popsit nem toljuk ki, a fejet pedig nem hajtjuk le. Innen menjünk fel fekvőtámaszba, először jobb kezes, majd bal kezes kezdéssel. Ha nehezen tartjuk meg magunkat, tegyük széles terpeszbe a lábainkat vagy a térdünket a talajra. 6-8 ismétlés, mindkét oldalra
6. Kifeszített, rögzített kötelet („battle-ropes”) verjünk a földhöz felváltva, majd egyszerre. 10 szer 20 másodperc, közte 1 perc pihenés
7. Figyeljünk a hidratálásra: igyunk egy kis vizet.
8. Tarkóra tett kézzel ismét végezzünk kitöréseket, előre haladva, mindkét lábbal előre. 8 ismétlés, mindkét oldalra
9. Menjünk vissza még egy körre a kötélhez.
10. Jöhet a felsőtest: a tricepsz állványon vagy egy padon tolózkodjunk, akár úgy, hogy az egyik lábunkat lenn tartjuk. Emeljük meg magunkat annyiszor, ahányszor bírjuk.
11. Végül végezzünk TRX-gyakorlatot. A TRX-ketrecben kötél segítségével csináljunk annyi fekvőtámaszt, amennyit csak bírunk – az instabil környezetben több rostot használ fel a szervezet. A szöget mi döntjük el. 8-12 ismétlés
12. Nyújtással fejezzük be. Minden izomzatra 3-6 kör, 30 másodpercig tartsuk.

2. Vigyázz, kész, Miami!

Ha inkább a ritmikus, vezetett órákat kedveljük, itt egy másik újdonság. A CYBEROBICS® egyesíti a valós és a virtuális világot, miközben magával ragad és felszabadít. A John Reed virtuális tréningjei a legjobb amerikai oktatóknak és a lélegzetelállító környezetnek köszönhetően kiemelkednek a hagyományos mozgásformák közül. Hiszen olyan sztáredzők óráiba lehet bekapcsolódni, mint például David Kirsch – a cyberobicsen pillanatok alatt a Miami Beachen tartott edzésén találhatjuk magunkat.