Lehet, hogy az emésztőrendszered miatt nem tudsz aludni

2018. április 01.
És nem azért, mert túl sokat ettünk lefekvés előtt. Egy friss és egyre népszerűbb tudományos álláspont szerint a bélrendszerünk baktériumflórája nagyban meghatározza általános egészségünket és így alvási szokásinkat is.
Fotó: Unsplash

Az elmúlt években egyre népszerűbbé vált az a tudományos álláspont, mely szerint a belekben található baktériumflóra lehet felelős általános egészségünkért, sőt, olyasmikért is, mint az ADHD, a demencia vagy a depresszió.  David Perlmutter könyve, a Gabonaagy táplálkozási szokásainkat és mentális egészségünket kapcsolja össze,  és olyan népszerű volt, hogy hosszú hónapokon keresztül vezette a New York Times bestseller-listáját – bár tudományos körökben azért bőven vannak ellenzői a sok szempontból leegyszerűsítő elvnek.

Az biztos, hogy egyre több kutató keres válaszokat az emberi bélrendszerben a legkülönbözőbb egészségügyi kérdésekre, most például néhány tudós azt állítja, az alvászavaraink is a zsigereinkben gyökerezhetnek. Az alvással kapcsolatos problémák rengeteg embert érintenek és érdekelnek, legalábbis valami ilyesmire  utalhat a tény, hogy kismillió alvást segítő tippet gyűjtő cikkbe futunk bele nap, mint nap. A legtöbbször persze egyszerűen a stresszes életmódot, illetve az életmód hatására lecsökkent alvásmennyiséget, vagy újabban a hálószobánkba is betolakodó okoseszközöket szoktuk hibáztatni, de sokak szerint itt is a mikroszkopikus méretű lények lehetnek felelősök.

Matt Walker, a Why We Sleep című könyv szerzője, a Berkeley alváskutató központjának vezetője azt mondja, egyelőre még kezdetleges tudományterületről van szó, nem lehet biztosan tudni, hogy mi az összefüggés a bélflóra és az alvási mintázatok között, bár úgy tűnik, egyértelműen van összefüggés. „Rengeteget tudunk az alváshiány és az étvágy vagy az elhízás kapcsolatáról, ahogy arról is, hogyan függ össze az alvás az inzulinrezisztenciával vagy a glükóz-szabályozással. Azt viszont nem teljesen értjük, mi a mikrobiom szerepe az alvásban.”

Azt tudjuk, hogy a kevés alvás növeli az elhízásra való hajlamot és nagyban befolyásolja táplálkozási szokásainkat is. Ha keveset alszunk, kevesebb leptin termelődik majd a szervezetünkben – ez az a hormon, ami a teltségérzetért felelős – illetve hullámzik majd a ghrelin szintje, amitől nem leszünk már elégedettek, jóllakottak az étkezés után. Szóval alváshiány esetén egyre többet és többet eszünk, gyakran akár napi 300 kalóriával is többet a kelleténél. De tényleg hatással van a bélflóránk az alvásra? Dr. Michael Breus clinikai pszichológus és az American Academy of Sleep Medicine munkatársa azt mondja, bár egyelőre még nincsenek tudományos bizonyítékok, érdemes foglalkozni ezzel a lehetőséggel. Breus szerint a mikrobiom hatással van az alvás-ébrenlétet szabályozó cirkadián ritmusra és az alvást befolyásoló hormonháztartásunkra is, így sokféleképpen lehet hatással alvási szokásinkra.

A szakértők szerin tehát – míg a tudományos igazolásra várunk – mindenképpen érdemes lehet probiotikumokkal táplálni a szervezetünkben élő „jó baktériumokat”, hiszen lehetséges, hogy épp ez lesz a megoldás alvászavarainkra. Ha meg nem, akkor sem járunk velük rosszul.

TheGuardian