Fotó: Profimédia – Red Dot
GYORSÍTJA A FOGYÁST
A Milánói Egyetemen 2011 és 2013 között 400 túlsúlyos résztvevőt vizsgáltak. A kísérleti alanyokat három csoportra osztották, és míg mindenkinek csökkentett kalóriatartalmú étrendet írtak elő, az egyik csoport havi 100 000 egységnyi (UI/NE) kolekalciferolt (D3-vitamint) kapott, a másik csoport 25 000-et, míg a harmadik semennyit. Fél év elteltével mindhárom csoport eredményeit összevetették, és azt találták, hogy míg a D-vitamin-mentes csoport átlagosan 1,2 kg súlyvesztést könyvelhetett el, a 25 000-es csoport tagjai 3,8 kg-ot, míg a 100 000-esek 5,4 kg-ot fogytak. Az eredmények a derékkörfogaton is mérhetők voltak. Annál karcsúbbak lettek az egyes csoportok tagjai, minél több D-vitamint kaptak: átlagosan 3,21, 4 illetve 5,48 cm-el.
A HASI ZSÍR ÉS A D-VITAMIN
Ezek után nem meglepő, hogy a kutatók figyelme kimondottan a hasi zsír felé fordult. Nemrégiben holland tudósok azt találták, hogy a D-vitamin hiány jellemzően a nagyobb hasi zsírpárnákkal jár együtt a nők és férfiak körében egyaránt. Míg a nők között elsősorban azoknál feltételezhető D-vitamin-hiány, akik főleg hasra híznak, a férfiaknál az elhízás általában köthető az alacsony D-vitamin szinthez.