10 perces zsírégetés – finisher

2018. június 10.
A finisher edzésmódszer három alappillére, amivel te is maximálisra emelheted a teljesítményedet: erő, robbanékonyság és zsírégetés. Ki kell próbálnod!

MI IS EZ?

Nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolni, a Finisher – vagyis a „végjáték” – során egy pár feladatból álló, rövid gyakorlatsort kell egymás után végezni minimális pihenővel. Fontos, hogy komplex gyakorlatokat válassz, amik minél több nagyobb izomcsoportot mozgatnak meg rövid idő alatt. A lényeg a magas intenzitás, ami növeli az edzés utáni alapanyagcseréd, vagyis a súlyzós edzés végeztével még órákig kitart a zsírégető hatása. A Finisher feladataival még változatosabb lesz az edzésed, új ingert kapnak az izmaid, ezáltal hatékonyabban fejlődnek, plusz a központi idegrendszerednek is új inger lesz, ami még a kreativitásodat is növeli.

MIKOR VÉGEZD?

A Finisher nagy előnye, hogy nem kell hozzá átvariálni az eddig jól bevált edzéstervedet, elég, ha a végén szánsz rá plusz 5-10 percet – a leghatásosabb, ha hagyományos súlyzós edzés után végzed. Bár az edzés végén fáradtnak és kimerültnek érezheted magad, ez a tökéletes időzítés arra, hogy a maradék energiaraktárakhoz nyúlj, és még inkább felpörgesd a szervezeted zsírégetését. Fiziológialag ilyenkor az energiaraktáraid kielégítésére ösztönzöd a HSL nevű zsírbontó enzimet, melynek fő feladata a zsírsavak felszabadítása a zsírsejtekből. Tehát a maradék zsírszövet lepucolására ez a legjobb időzítés.

Ha kíváncsi vagy rá, hogyan csináld, kattints a WellnessCafé oldalára Gyepesi Áron személyi edző tanácsaiért!