Így jelzi a tested, hogy dehidratált vagy

2018. június 22.
A legjobb, ha mindig odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, de ha nem iszunk eleget, a testünk úgyis figyelmeztet majd.

A forró nyári napokon sokkal könnyebb kiszáradni, mint gondolnánk. Elég kint tölteni néhány hosszú órát a tűző napon folyadék nélkül és szép lassan jelentkeznek is a dehidratáció kellemetlen tünetei. Ezt persze nem érdemes megvárni, hiszen a legjobb, ha mindig odafigyelünk a megfelelő folyadékbevitelre, azonban érdemes lehet odafigyelni a kiszáradás jeleire, hogy könnyedén orvosolhassuk a problémát.

Az enyhébb tünetek közé tartozik az extrém szomjúság érzése, az enyhe hányinger, szédülés vagy a szokatlanul sötét színű vizelet, valamint a fáradtság, a fokozott izzadás és a zavarodottság. Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz: ilyen lehet a 24 óránál tovább is fennálló hasmenés, a dezorganizáltság és a folyadékok benttartásának nehézsége.

A dehidratációt rövidtávon szerencsére egyszerű orvosolni, hosszú távon viszont akár súlyos következményei (például veseproblémák) is lehetnek, szóval a legjobban tényleg akkor járunk, ha mindennap figyelünk rá, hogy megigyuk a szükséges vízmennyiséget.

Fotó: Unsplash.com