Nagy baj lehet, ha napi nyolc óránál többet alszunk

2018. augusztus 12.
Rengeteget olvashatunk az alváshiány káros hatásairól, de ugyanúgy nem tesz jót, ha túl sokat alszunk!

Ugyan a mai rohanó életmód mellett inkább az alváshiány szokott problémát jelenteni, nem érdemes átesni a ló túloldalára sem. A Keele University friss kutatása szerint nagyon komoly következményei lehetnek a túl sok alvásnak: a kutatóknak sikerült kapcsolatot találniuk a napi 8 óra feletti alvásidő és a korai halálozás között.

Napi 10 óra alvás esetén egészen pontosan 30 százalékkal nő meg a korai halálozás esélye a 7 órát alvó személyekhez hasonlítva. A kutatás azt is kimutatta, hogy a nyolc óránál többet alvóknál 56 százalékkal megnő a stroke és 49 százalékkal a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye. A tudósok szerint a kutatás rámutat, hogy a túlzott alvásmennyiség nagyon is komoly vészjelzője lehet a szívhez és keringéshez kapcsolódó betegségeknek, ezért az orvosoknak mindenképpen oda kell figyelniük erre.

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a kevés alvás hangulatzavarok kialakulásához, csontritkuláshoz, súlygyarapodáshoz, csökkent libidóhoz, a túlzott alváshoz hasonlóan szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és korai halálozáshoz vezethet, Próbáljuk megtalálni az arany középutat!