Így védheted meg a gyereket az elhízástól és a mentális betegségektől

2018. október 08.
Egy brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő gyerekek nem alszanak eleget, ez pedig a lelki és testi egészségükre is káros hatással lehet.
Fotó: Unsplash.com

Ugyan elméletileg mind tisztában vagyunk az alvás fontosságával (különösen, ha a gyerekekről van szó) a modern élet dinamikája miatt mégis sokszor az egészen kicsik is alváshiánytól szenvednek. Egy friss brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban nem alszanak eleget a gyerekek, ennek pedig nagyon súlyos következményei lehetnek a fiatalok lelki és testi egészségére nézve.

A The Guardian elemzése szerint, melyet a közegészségügyi adatok felhasználásával végzett, az elmúlt 6 évben ugrásszerűen megnőtt az alvászavarok előfordulása a 16 év alatti korosztály körében. Globális adatok is arra mutatnak, hogy a gyerekeknek jóval kevesebb alvás lesz, ez pedig a szakértők szerint összefüggésben lehet a mentális betegségek, például a szorongás terjedésével a fiatal korosztályban. De az alváshiány ugyanúgy a fizikai épségre is rossz hatással van: az elemzők azt mondják, a kevés alvás a gyerekkori elhízás egyik legsúlyosabb oka lehet.

Mivel az alvásnak kritikus szerepe van az egészséges kognitív funkciók fenntartásában, az emésztésben és étvágyszabályozásban illetve az immunrendszer, a hormonháztartás és a szív- és érrendszer megfelelő működésében, az alváshiánynak olyan súlyos következményei lehetnek, mint a hangulatzavarok, a stressz és a szorongás, a memóriazavarok vagy kognitív teljesítőképességhez és figyelemhez kapcsolódó problémák. A Harvard egyik kutatása kimutatta, hogy azok a 3-7 év közötti gyerekek, akik nem tudnak eleget aludni, nagyobb eséllyel küszködnek figyelemzavarral, érzelmeik kontrollálásával és társas kapcsolataikkal.

A brit irányelvek szerint egy 4-9 éves gyereknek körülbelül 10-16 óra alvásra lenne szüksége, míg egy 10-16 évesnek nagyjából 9 órára. Abban pedig, hogy a gyerekek megkapják a szükséges alvásidőt, a szülőknek kell segíteniük.

Quartz