3 túlélőtipp szabadúszóknak

2018. október 15.
Szabadúszónak lenni sok szempontból nagyon jó, de nem árt odafigyelni néhány dologra, ha szeretnénk kézben tartani az irányítást.

Fotó: Unsplash.com

Maradj összeszedett a mobiloddal

Szabadúszóként nem csak a munka elvégzése tartozik a feladataid közé, hanem mindenféle szervezési folyamat is. Hogy ne csússzon ki a lábad alól a talaj, érdemes valamilyen erre fejlesztett platformon összefogni a teendőidet – erre nagyon jók lehetnek a kimondottan szabadúszóknak kitalált mobilos applikációk. Ezekben rögzítheted a találkozók időpontjait, követheted a feladatokat és még a pénzmozgást is! Az Invoicely és a Shake applikációk nagyon sokat segíthetnek, de érdemes lehet még szétnézni a neten, hiszen szerencsére ma már rengeteg hasonlót találunk!

Készülj a rosszabb időkre!

A szabadúszók bevétele változó: jobb hónapok után üresjáratok következhetnek és fordítva. Ha nem akarunk hirtelen lenullázott bankszámlára eszmélni, fontos, hogy előre gondolkodjunk: próbáljuk kitalálni az éves átlag bevételünket és kiadásainkat, a számokat pedig osszuk le 1 hónapra. Vagyis hiába kerestünk jól egy szerencsés hónapban, ne felejtsük el, hogy a szükségesen túli összeget félre kell tennünk a kevésbé sikeres időkre.

Kell egy kis pihenés…

Nagy hátránya a szabadúszói létnek, hogy nincsenek igazán keretek, így könnyen azt érezhetjük, mindig kicsit „készenléti állapotban” kell lennünk. Fontos, hogy beiktassuk magunknak a megfelelő mennyiségű pihenést, ami egy „rendes” munkahely mellett is járna, hiszen ha túlhajtjuk magunkat, – akár csak azzal, hogy egész nap a gép előtt ülünk feszülten várva az e-mailekre – sokkal kevésbé tudunk majd produktívan dolgozni. Ügyeljünk rá, hogy a szabadságról se feledkezzünk meg, hiszen még a szabadúszóknak is jár egy kis pihenés!