A pihentető alvás titka

2018. november 10.
A nem megfelelő alvási szokások - például az előnytelen alvási pozíció, rossz matrac, helytelen életritmus - számos egészségügyi problémához vezethetnek. Cikkünkben ezért összefoglaltuk a pihentető alváshoz szükséges tudnivalókat.

Megfelelő testhelyzet

Az alvási pozíció kiválasztása során a legfontosabb, hogy kényelmes legyen az adott testhelyzet. Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy az éjszakai pihenés csigolyáink regenerálódásának időszaka, tehát olyan pózt kell választanunk, amely tehermentesíti a gerincet. A teljesen kinyújtott állapotot mindenképpen kerüljük el, hiszen ekkor a legnagyobb a terhelés. Szakértők szerint a hanyatt fekvés az egyik legelőnyösebb pozíció.

Fotó: Profimedia

Ezen kívül az embriótesthelyzet is kedvező, hiszen a gerinc ekkor megtartja természetes görbületeit. A hason fekvés azonban előnytelen, ugyanis terheli a nyaki gerincet, valamint a derekat. A szakértők ajánlása szerint – ha mindenképpen a hason fekvés választjuk – a probléma a fej, valamint a has alá helyezett kispárnával kiküszöbölhető.

Hogyan válasszunk matracot?

Elsődleges szempont, hogy olyan ágyat válasszunk, amelynek mérete számunkra megfelelő, tehát kinyújtózkodva is kényelmesen elférjünk rajta. Semmiképpen se aludjuk régi, kihúzható heverőkön, ugyanis ezek fekvőfelülete gyakran nem egyenletes, besüpped és gödrösödik. Bár a jó minőségű matracok meglehetősen drágák, érdemes egy megfelelő konstrukciójú darabba invesztálni, hiszen éveken keresztül minőségromlás nélkül szolgálhatja használóját.

Fotó: Profimedia

Lényeges, hogy az ágy ne legyen túlságosan kemény, vagy túlságosan puha, mivel mindkét esetben nagy megterhelés éri a vállat, ami tartós vállfájdalmat válthat ki. A jó matrac alvás közben idomul a testhez, megtartva a gerinc természetes vonalát. Fontos szempont lehet még, hogy biztosított legyen a fekhely megfelelő szellőzése, illetve a matrac az évszaknak megfelelően „forgatható” legyen. Az antiallergén, természetes alapanyagokból (pl. kókuszrost) készülő darabok is divatosak manapság, ám mielőtt súlyos összegeket fizetnénk egy hangzatos névért, próbáljuk ki a terméket, és érdeklődjünk a megfelelő fórumokon egy-egy márka minőségéről.

Azt is tudnunk kell, hogy a matracoknál a „bio” jelzés nem jelent garanciát, hiszen egyedül az öko élelmiszerek és a natúrkozmetikumok esetén létezik megfelelő előírásrendszer, amely alapján ellenőrizhetőek: az egyéb termékek nem állnak jogszabályi védelem alatt!

A pihentető alvás receptje

A napközbeni stressznek, a káros szenvedélyeknek, valamint a nem megfelelő életritmusnak köszönhetően sokan képtelenek teljesen kipihenni magukat. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a szabályokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban pihentető alvásban lehessen részünk.

Fotó: Profimédia – Red Dot

  • Létezik néhány olyan vitamin, illetve ásványi anyag, melyek hiányában komoly alvászavarok léphetnek föl, így ezek pótlására nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A kalcium hiánya nyugtalanságot, éberséget, a magnéziumé idegességet okozhat, ami gátolja a nyugodt alvást. Fogyasszunk ezért kalciumban gazdag sajtot, joghurtot, müzlit, esetleg adjunk ételeinkhez egy kanálnyit a főtt tojás porított héjából. A magnézium pótlásáért egészítsük ki étrendünket tökmaggal, korpával, valamint csonthéjas magvakkal. A pihentető alváshoz elengedhetetlen ásványi anyagokat táplálékkiegészítők formájában is pótolhatjuk.
  • A B6 és B12 vitamin szintén nélkülözhetetlen a megfelelő alváshoz. Az előbbit elsősorban búzacsíra, kelbimbó és tőkehal, az utóbbi a máj, tojás és sertéshús , illetve a stresszcsökkentő B Complex 50 étrend-kiegészítő fogyasztásával pótolhatjuk.
  • Próbáljunk meg rendszert kialakítani életünkben: minden nap azonos időben keljünk fel és feküdjünk le. Kerüljük a túlságosan korai és késői időpontokat.
  • Ne feküdjünk éberen az ágyban: ha nem tudunk elaludni, végezzünk valamilyen pihentető tevékenységet, míg elálmosodunk.
  • Iktassunk ki minden olyan hatást, amely álmunkat megzavarhatja: elalvás előtt kapcsoljuk ki a televíziót és a számítógépet, alakítsunk ki csendes, nyugodt, kellemes környezetet. Jó módszer lehet, ha néhány csepp nyugtató hatású illóolajat teszünk a párologtatóba.
  • Délután kerüljük a koffein tartalmú ételeket és italokat, mivel a koffein akár hét-nyolc órán keresztül hatással lehet szervezetünkre, nehezítve az elalvást.
  • Lefekvés előtt ne fogyasszunk multivitamin készítményt, mert egyeseket felpörget, ami megzavarhatja az alvást. Bár kétségtelen, hogy többek alvására jó hatással lehet.
  • A lefekvés előtti órákban ne együnk nehéz ételeket, kerüljük az idegrendszert serkenő anyagok (pl. alkohol, cigaretta) fogyasztását.
  • Ha gondjaink vannak az elalvással, próbáljunk kikapcsolódni, relaxálni. Hatásosak lehetnek a különféle nyugtató hatású gyógyteák is, mint például a citromfű, a cickafark, vagy a kamilla. Az illóolajok közül többek között a citromfű-, a bergamott-, a bazsalikom-, a levendula-, a kamilla-, a narancs-, a narancsvirág-, a geránium- és a jázminolaj segíthet leküzdeni a problémát.

Amennyiben rendszeresen alvászavarokkal küzd, és az említett szabályok betartása sem oldja meg a problémát, mindenképpen forduljon szakorvoshoz!