A kevés alvásnál már csak a sok alvás rosszabb

2018. szeptember 23.
Napi 6-8 óra számít ideálisnak, ennél se többet, se kevesebbet nem egészséges aludni. De úgy tűnik, főleg nem többet!

Fotó: Unsplash.com

Általában a kevés alvás egészségkárosító hatásairól olvashatunk, és valószínűleg az emberek nagy részének inkább ez jelent problémát, mint a túlzásba vitt lustálkodás. De ha valaki mégis olyan szerencsés lenne, hogy a napi ideális 6-8 óránál többet aludhatna, legyen inkább óvatos!

A nemrégiben megrendezett European Society of Cardiology konferencián az athéni Onassis Cardiac Surgery Centre kutatói kiemelték a 6-8 órás alvás fontosságát, amit az elmúlt 5 év kutatásainak metaanalízisével kalkuláltak ki. Ebből kiderült, hogy azok, akik 6 óránál kevesebbet vagy 8 óránál többet aludtak, egyaránt jobban ki voltak téve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának. Érdekes megállapítás azonban, hogy a túl sok alvás még az alváshiánynál is veszélyesebb.

A kutatás vezetője, Epameinodas Fountas azt mondta: „Az eredményeink igazolták, a túl kevés vagy túl sok alvás rosszat tehet a szívnek. Több kutatás is szükséges, hogy tisztázzuk a pontos okokat, de tudjuk, hogy az alvás rengeteg biológiai folyamatunkra hatással van, például a glükóz lebontására, a vérnyomásra és a gyulladásokra – olyasmikre, amik szív- és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.”

BigThink