Melyik jobb? A ketogén vagy az Atkins diéta?

2018. november 19.
Ha a ketogén diéta alapelveiről (alacsony szénhidrát, magas zsír és közepes mennyiségű fehérje-bevitel) azt gondoltad, ezt már hallottad valahol, akkor nem vagy egyedül! Az interneten sok fórumon felmerült a kérdés: miben is különbözik ez az Atkins diétától?

Abban megegyeznek, hogy mindkettő az alacsony szénhidrát-bevitelen alapszik, de mégsem ugyanarról van szó.

„Az alapvető különbség az Atkins és a ketogén diéta között az, hogy honnan erednek – mondja Claudia T. Felty dietetikus. – Az Atkins diétát kifejezetten fogyókúrázóknak, míg a ketogén diétát eredetileg epilepszia kezelésére, a rohamok megelőzésére tervezték, és csak nemrég kezdték súlycsökkentésre is alkalmazni.”

Ha az arányokat nézzük, akkor is találunk különbséget. A ketogén diétában a napi kalóriabevitelnek csupán 2-5%-a történik szénhidrátból, míg az Atkinsnál ez az arány nagyjából 10%. Az alapelv azonban mindkettőnél az, hogy az extra alacsony kalóriabevitel miatt a testünk az elraktározott szénhidrátok helyett a zsírt kezdi bontani ahhoz, hogy energiát nyerjen – és ezzel elindul a fogyás.

A ketogén diétánál a napi kalória 75-90%-a zsírból történik, és csupán 6-20% között van a fehérjebevitel, az Atkins esetén ez az arány nincs ennyire elcsúszva, nagyjából 60% a zsír, és 30% a fehérjebevitel. Ez megmagyarázza, hogy miért él az a köztudatban, hogy ha az Atkins diétát folytatod, akkor „szalonnát eszel egész nap”, ha pedig a ketogént akkor „napi egy avokádót ehetsz”.

További különbség, hogy az Atkins diétában az idő előrehaladtával változnak az arányok, a szénhidrát mennyiség a diéta elején nettó 20 gramm (a teljes bevitt szénhidrátmennyiség csökkentve a rost mennyiségével), később azonban nő a megengedett mennyiség. A ketogén diétában viszont a teljes szénhidrátmennyiséget számoljuk, és a megengedett mennyisége jóval alacsonyabb marad mindvégig.

Ha a fogyás a cél, mindkét programmal sikert érhetünk el, főleg eleinte, hiszen a szénhidrát-megvonásos diéták esetében a glikogén-raktárak ürülésével gyorsan beindul a súlycsökkenés – ennek nagy része azonban csak víz.

Hosszútávú hatásukban mindeddig nem mutattak ki jelentős különbséget a szénhidrátszegény és a zsírszegény diéták között. Egyelőre nem volt elég megfelelő kutatás arra vonatkozóan, hogy a szénhidrátszegény programok sikerüket a szénhidrát megvonásnak, vagy egyszerűen a kalóriacsökkentésnek köszönhetik.

Mielőtt kipróbálnád bármelyik programot, ne feledd: az alacsony szénhidrát-bevitelen alapuló diétákat igen nehéz betartani. Cynthia Sass dietetikus szakértő azt ajánlja, inkább módosítsunk picit a programokon, akár vigyünk be kicsivel több szénhidrátot – azokat, melyek nélkül nem tudunk élni. „Tapasztalatom szerint a mértékletesség a kulcsa a hosszú távú súlyvesztésnek, és annak, hogy egészséges, kiegyensúlyozott, élvezetes életet éljünk.”

Fotó: Profimédia – Red Dot

További diétával kapcsolatos cikkekért kattints a WellnessCafé oldalára!