Így kezd újra a rendszeres edzést!

2018. október 28.
Rendszeresen edzel, de valamiért egy időre abba kellett hagynod? Amikor aztán szeretnéd visszanyerni a korábbi formádat, azon agyalsz, hogy mit tehetsz, hogy könnyebben menjen?

Egy amerikai szakember néhány irányelvet ajánlott, amelyek segítségével újra formába lendülhetsz.

A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI ÁLLÓKÉPESSÉG

Ha hiszed, ha nem, egy hetes kihagyással 3-10 százalékkal csökken a szív- és érrendszer állóképessége. Ám ennek visszaállítása már 3 hétbe telik. Az első 2-3 edzésen a korábbi futótáv felét kisebb intenzitással, majd a következő 2-3 alkalommal a régebbi futások háromnegyedét teljesítsd. Figyelj a pihenőkre, a dinamikus nyújtásokra és arra is, hogy sokat vizet igyál.

IZMOK

Kevésbé gyorsan reagálnak, ha egy ideig hanyagolod a testmozgást. Körülbelül 2-4 hét után kezdenek el az izomsejtek zsugorodni. Ha újra edzeni akarsz, nagyjából két hétig könnyítve tedd. Előbb a megszokott súlyok felét, majd a háromnegyedét használd. Vagy dolgozhatsz a korábbi súlyokkal is, de akkor csinálj kevesebb ismétlést és szériát.

HAJLÉKONYSÁG ÉS MOZGÉKONYSÁG

Kezdjük a jó hírrel, gyorsan visszanyerheted ezeket a képességeket. Ám van kellemetlen infó is. Ha egy-két hétig nem mész az edzőterembe, akkor jelentős romlást tapasztalsz. Már az is sokat segít, ha az edzés nélküli időszakban óránként egyszer felállasz az íróasztaltól, sétálsz, kicsit nyújtózol és átmozgatod magad. Ideális esetben SMR hengert is használsz, különös tekintettel az ülés közben nem használt combizmokra.

Ha kíváncsi vagy, hogyan hozhatod vissza a teljesítőképességed, kattints a WellnessCafé oldalára!

Fotó: Profimédia – Red Dot