ÖKO: Zöldülők Vására a túlfogyasztás ellen

2018. november 06.
A Gasztrohősök minden évben több szemléletformáló kampánnyal rukkolnak elő, folyamatosan bővítik a Fenntartható Vendéglátóhely hálózatot, tippeket adnak arra vonatkozóan, hogyan élhetjük fenntarthatóan a mindennapjainkat. Az első alkalommal megrendezett Zöldülők Vására - mellyel a Felelős Gasztrohős szervezet nem titkoltan szeretne kicsit kitörni az online térből - a fentebb vázolt problémákkal kapcsolatban szeretne segítséget nyújtani, támogatva és bátorítva azokat, akik szívesen választanák a zöldebb utat, de keresik még a jó megoldásokat. A szervezőkkel beszélgettünk a vásárról és a tudatosságról.

Szerintetek mit jelent ma a tudatosság?

Szerintünk manapság tudatosnak lenni azt jelenti, hogy elkerüljük a túlfogyasztást. Csak azt vesszük meg, amire valóban nagyon szükségünk van, figyelünk arra, hogy honnan érkezik az adott termék, milyen körülmények között, miből készült; és gondolunk arra is, hogy hova kerül majd, ha mi már nem használjuk.

Egy vásár hogyan segíthet a szemléletváltásban?

A célunk, hogy a Zöldülők Vásárán az érdeklődők személyesen is találkozhassanak a gyártókkal, forgalmazókkal, valamint lássanak olyan környezetbarát termékeket, amikről talán nem is tudják, hogy léteznek. Megtapogathatják milyen egy mosogatókefe vagy a mosható pelenka, milyen illata van egy természetes alapanyagokból álló kozmetikumnak. A látogatók kérdezhetnek a kiállítóktól, és Nagy Réka (Ökoanyu) által vezetett 3 kerekasztal beszélgetésen is részt vehetnek. Ezek mind segítenek a szemléletformálásban és könnyebbé teszik a háztartászöldítést, hiszen nem kell internetes fórumokon kutatni az információk után és látatlanban megrendelni a terméket.

Első alkalommal lesz Zöldülők Vására. Mit ajánlanátok azoknak, akik szemeznek a zöldebb életmóddal, de a gyakorlatban mégsem mertek még belefogni a változtatásba?

Kezd ott, ahol a legkevésbé fáj, hiszen kis lépésekkel is nagy eredményeket lehet elérni! Elsőre annyit vállalj be, ami a te életedbe belefér: vigyél például magaddal egy bevásárló táskát, ebbe pakolj nejlon helyett, vagy tarts heti egy húsmentes napot. Ha elindultál az úton, könnyebb lesz a többi dolgot is megváltoztatnod. Ha pedig valami nagyon nem működik (például nem bírod megszokni a textilzsepit), az nem jelenti azt, hogy semmilyen más “zöldítésbe” nem érdemes belevágni.

Sokan talán úgy gondolják, hogy egyénenként nem érdemes változtatni, míg a nagy cégek nem teszik meg a kezdőlépést. Tényleg elenyésző a mi odafigyelésünk a vállalatokhoz képest?

A Felelős Gasztrohősnél hiszünk abban, hogy minden falattal képesek vagyunk megváltoztatni a világot.

Az egyének döntése számít, hiszen mi alakítjuk a vállalatok kínálatát azzal, hogy mit veszünk meg.

A vásár kínálatát igyekeztünk úgy alakítani, hogy az élet minden területét lefedje, így reméljük a gyakorló “zöldek” is találnak újdonságot a kiállítók között: még mi is meglepődtünk néhány árus kínálatán! Emellett örülünk, ha ők is megosztják esetleg tapasztalataikat azokkal, akik még csak most vágnak bele a zöldülésbe. Reméljük, hogy sok jó beszélgetés fog kialakulni a rendezvényen!

 Helyszín: BB’z Bar & Grill, Budapest, Király u. 15, 1075

Időpont: 2018. november 11. 10-18 óráig

A rendezvény ingyenes.