Csak ennyit kellene a közösségi médián lógnunk

2018. november 30.
Mértékkel mindent szabad, így a közösségi médiát is használhatjuk, ha tudjuk tartani a megfelelő kereteket. Szerencsére kutatók kiszámolták, mennyi az egészséges.


Fotó: Unsplash.com

Arra már kénytelenek voltunk rájönni, hogy túl sok időt töltünk a közösségi médiában, de kérdés, hogy csak a teljes absztinencia a járható út, vagy van valamilyen „egészséges” mértéke a Facebook és Instagram használatának. Szerencsére úgy néz ki, van.

A University of Pennsylvania kutatói 143 egyetemistát vizsgáltak ismételt keresztmetszeti elrendezésben, egyszer tavasszal és egyszer ősszel. A kutatók megfigyelték az ösztönös, természetes közösségi média használatot, vagyis hogy mennyi időt tölt egy illető ezeken a platformokon és aztán hét faktor mentén a mentális egészségüket is analizálták. Aztán csoportokra bontották a kísérleti személyeket és elkezdték szabályozni a közösségi médiában töltött időt: az egyik csoport ugyanúgy használta, mint korábban, a másik platformonként csak 10 percet kapott naponta.

Kiderült, hogy amikor az alanyok naponta csupán 30 percet töltöttek a közösségi médiában, szignifikánsan javult kedélyállapotuk és mentális egészségük. A kutatók szerint tehát napi fél óra még egyáltalán nem ártalmas, ráadásul ez is bőven elég arra, hogy ellenőrizzük ezeket a felületeket.