Négy ok, ami a rémálmaid mögött állhat

2018. december 02.
A rémálmok megkeseríthetik az egész éjszakát, utánuk pedig zaklatottan, a kialvatlanság érzésével ébredhetünk. Elmondjuk, milyen okok állhatnak az éjjeli lidércnyomás mögött.
Fotó: Unsplash.com

A mentális egészség jelzései

Egy chicagói klinikai szakpszichológus, John Mayer szerint a negatív gondolkodás és a feltáratlan konfliktusok könnyedén manifesztálódhatnak rémálmokban. Egy finn tanulmány azt is kimutatta, hogy több rémálom gyötri azokat, akik depresszióban szenvednek vagy csupán sötéten látják a világot. Ugyanúgy a mindennapi stressz is okozhat rossz álmokat vagy az olyan hétköznapi kihívások, mint a költözködés, egy közelgő vizsga vagy új munkahelyi feladatok megjelenése.

Bizonyos személyiségjegyek

Sajnos az is lehetséges, hogy egyszerűen hajlamosabbak vagyunk a rémálmokra. Egy 2001-es kutatás olyan személyeket vizsgált, akiknek havonta legalább két rémálmuk volt és arra jutottak, hogy ezek az emberek általában érzékenyebbek is. Arra is rájöttek, hogy a művészi hajlamokkal rendelkező kreatív személyek gyakrabban álmodnak rosszat, mit a többi ember.

Kellemetlen mellékhatások

Elképzelhető, hogy a rémálmok mögött valami egészen egyszerű ok áll, például bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként jelentkeznek. A vérnyomás szabályozására szedett készítmények, szteroidok, antidepresszánsok és allergiagyógyszerek például okozhatnak rémálmokat, de az Alzheimer és a Parkinson-kór kezelésére adott szerek is felelhetnek a rémálmokért.

Rémálom a hűtőből

Talán furcsának hangzik, de rémálmaink oka a lefekvés előtti csemegézés is lehet. Azt már régóta tudjuk, hogy a késői, lefekvés előttre időzített falatozás nem tesz jót a szervezetnek, de kiderült, hogy még rossz álmokat is okozhatnak. A késői evés megdobja a testhőt, felpörgeti az anyagcserét, ez a fajta fokozott aktivitás pedig rémálmokat szülhet. Még egy ok, hogy elkerüljük a kései evést.