Tippek a stresszmentes karácsonyi vásárláshoz

2018. december 14.
Az adventi visszaszámlálás és az ünnepek előtti készülődés hivatalosan is elstartolt! A karácsony közeledtével egyre többször aggódunk amiatt, hogy nem jut időnk, alkalmunk arra, hogy minden barátunknak, szerettünknek beszerezzük a tökételes meglepetést.

Két fajta embertípus létezik: vannak, akik már jóval karácsony előtt megvásárolják a szeretteiknek szánt ajándéktárgyakat, amíg mások gyakran még 23-én sem tudják, mit tesznek majd a fa alá. Erre tökéletes példa anyukám és jómagam esete. Ő már júliusban eltervezi, milyen ajándékokkal lepi meg a családot, nagy részüket szeptemberre már be is szerzi. Aztán itt vagyok én, aki szinte egész évben gondolkodik, egy-egy szuper akció, év közbeni születésnap, névnap alkalmával pedig legyint, hogy „óh, majd karácsonyra!”. Aztán valahogy december közepéig szinte sosem érzem a késztetést arra, hogy bármilyen karácsonnyal kapcsolatos cselekvésbe belekezdjek. Persze, így párszor előfordult, hogy kicsúsztam az időből és az ajándék ugyan a fa alá került, de csak vízkeresztkor.

Tehát az első szabály:

NE HAGYD AZ UTOLSÓ PILLANATRA A BESZERZÉST!

Gondolkodj időben! Már december első napjaiban készíts listát arról, hogy kiket szeretnél megajándékozni idén, hogy nehogy kimaradjon valaki! Kerüljenek külön oszlopokba a családtagok, a barátok, az ismerősök és a kollégák. Az sem gond, ha kalkulációt végzel: mennyi pénzed van az ajándékokra, kiknek mekkora meglepetést szánsz. Ezután nyisd ki a naptárad, vesd össze a listáddal és készíts egy mini időbeosztást, hogy kiknek mikor tudod megvásárolni a fa alá valót. Összeszedheted kedvenc karácsonyi vásárjaid (pl. Ajándékterminál), workshopjaid (általad kedvelt designerek alkotóműhelyei) időpontjait és persze a már jól bevált online üzleteket is egy csokorba gyűjtheted, így még koncentráltabban tudod szervezni a beszerzést. Ne felejtsd el, hogy karácsony előtt mindenhol őrültek háza van, úgyhogy jobb a vásárlást még időben megoldani, hogy ne stresszeld magad feleslegesen miatta!


Fotó: Unsplash

NYUGI, ÚGYIS AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOD. DE MI A TEENDŐ OLYANKOR?

Ha mégsem sikerül időben végig menni a listán, akkor se pánikolj, hiszen nem te vagy az egyetlen és ma már bármit meg lehet oldani! A notórius halogatóknak is bizonyára van egy angyalkája, hiszen rengeteg last minute ajándék-lelőhelyre bukkanhatunk – még a weben is! Ebben az esetben egy dologra kell nagyon figyelni: ha online rendelés mellett döntesz, akkor jól nézd meg a kézbesítés dátumát, hiszen, ahogy már említettük, a januárban átadott karácsonyi ajándék meglehetősen kínos. Ha nincs időd arra, hogy átböngészd kedvenc online shopjaid, a GLAMI lehet a legideálisabb lelőhely számodra, hiszen nem elég, hogy összegyűjti és különféle szempontok szerint rendezi a legmenőbb shopok divatcikkeit, de külön szekcióba szedte azokat a termékeit, amiket karácsonyig garantáltan kiszállít. Thank God!

EGYEDÜL JOBB!

Talán az egyik legmeglepőbb dolog, amit az évek során tapasztaltam, hogy a karácsonyi ajándékok utáni hajtóvadászatot jobb egyedül intézni. Ha személyesen indulsz útnak, tedd egyedül! Így biztosan nem fognak valamire rábeszélni, amit végül nem szívesen vennél meg, vagy egy olyan tárgyról lebeszélni, amire egyébként tényleg szükséged lett volna. Bízz az ösztöneidben, hiszen te ismered igazán azt a személyt, akinek a meglepetést szánod! Igaz, hogy izgalmasabb egy baráttal beszélgetni sorban állás közben, mint egyedül várakozni, de képzeld el, hogy megpillantod a tökéletes ajándékot neki és nem tudom megvásárolni, mert éppen melletted áll… Számos forgatókönyv létezik, ez csak néhány a sok közül, de az évek meg a rutin azt mondatják velem: nem bánod meg, ha egyedül indulsz beszerző körútra!

HA MEGVANNAK A KÖTELEZŐ AJÁNDÉKOK, EGÉSZÍTSD KI ŐKET KÉZZEL KÉSZÜLT MEGLEPETÉSEKKEL!

Zokni, pulcsi, táska, ékszer és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, amikkel sosem lehet mellé lőni. Egészítsd ki a csomagot egy kézzel készített aprósággal, amiről azonnal te jutsz majd a megajándékozottak eszébe, hiszen a szellemi értékkel és érzelmi töltettel bíró ajándékok többet mondanak minden szónál! Ha erre nincs lehetőséged, de mégsem szeretnél sablonos ajándékot adni, akkor az előbb felsorolt tárgyakat tedd személyessé, vagy ahogy korábban írtam, ugorj el egy kézműves workshopra vagy designer termékeket kínáló vásárra!

EGY SZÓ: FUNKCIONALITÁS!

Válassz olyan ajándékokat, melyekről tudod, hogy nem fog a szekrényen porosodni! Praktikus tárolók, egyedi kiegészítők, egy jó könyv, színházjegyek… Rengeteg lehetőség adott, csak egy pár percre kell leülni és jól átgondolni, mik azok a dolgok, élmények, melyek valóban hasznosak a megajándékozott személy életében! Én csináltam olyat is az elmúlt években, hogy konkrétan rákérdeztem, mi az, amire épp szüksége van adott családtagomnak, barátomnak, ismerősömnek. Tudom, így elvész a meglepetés ereje és kicsit „gépiessé” is válik az ajándékozás, de nálam a gyakorlati hasznosság és a funkcionalitás elsőszámú szempontok. Ezzel elkerülhetők a kínos egymásra nézések a nem kívánt ajándékok átadása után az olyan személyek esetében, akiknek tényleg fogalmad sincs, hogy mit vegyél.

A VÁSÁRLÁS NEM TORTÚRA, HANEM ÉLMÉNY!

S ha már élmény! A karácsony a szeretet ünnepe és nem arról szól, hogy lenullázd magad az értelmetlen vásárlással. A lényeg, hogy örömet szerezz és együtt légy azokkal, akik igazán fontosak és gondolkodj apró figyelmességekben! Ne gyötörd magad a túlgondolással és ne görcsölj! Nem kell, hogy egy nap alatt mindent letudj, oszd be jól az időd, közben pedig lepd meg magad te is pár aprósággal és iktass be olyan kisebb szeánszokat, melyek feltöltenek, kikapcsolnak.

Szerző: Zahorján Ivett