4 energizáló étel, ami jobban felpörget, mint egy kávé

2019. január 06.
Következzen hét, dietetikusok által is javasolt étel, amelyek segítenek az energiaszinted fenntartásában egész nap

1. Avokádó

Építsd be az avokádót az étrendedbe, ha alacsony az energiaszinted. A pantoténsav mellett a B-vitamin segít a sejteknek üzemanyaggá válni. Az avokádó egészséges zsírokban és rostokban gazdag, a benne található zsír elősegíti a tápanyagok felszívódását, a rostok pedig lelassítják a vércukorszint gyors megemelkedését és csökkenését az étkezés után, ezáltal elősegíti a stabil energiaszint megtartását.

Törekedj arra, hogy minden étkezésed 30-35%-ban zsírból, 50%-ban szénhidrátból, 20%-ban fehérjéből álljon. Ez a nyerő hármas szolgáltatja a megfelelő mennyiségű energiát, nem pedig azok az ételek, amelyekben nincs szénhidrát vagy zsír.

Fotó: Unsplash.com

2. Zöld leveles növények

A kávé csak rövid ideig segít, ezért válassz inkább valami zöldet legközelebb, ha leesik az energia szinted. Az emberek gyakran a gyors megoldást választják mikor fáradtak, mint a koffein és a cukor, de ezek közül egyik sem biztosítja a stabil, hosszantartó energiát.

Amellett, hogy a zöld leveles növényeknek (mint a sóska, a spenót, a saláták) alacsony a kalóriatartalmuk, sok vasat, kalciumot, rostot, folsavat, magnéziumot és A-, C-, E-, valamint K-vitamint tartalmaznak. A vas és C-vitamin segít a vérszegénység megelőzésében, ami a fáradékonyság fő kiváltó oka – különösen a nőknél.

Azért ne gondold azt, hogy folyamatosan spenótot kell enned, mint Popeye-nek.  Fogyaszd elsősorban azokon a bizonyos női napokon, valamint néha egy zöld turmixba keverve, vagy ebédhez köretként.

3. Édesburgonya

Minden keto-diétázónak szólunk: A szénhidrátokat nem szabad kerülni! Ez a leggyorsabban bevihető üzemanyagforrás, csak arra próbálj meg figyelni, hogy teljes kiőrlésű, rostban gazdag szénhidrátot válassz, ezek lassabban szívódnak fel, mint a fehér liszt és a cukor.

Tökéletes választás lehet az édesburgonya. Tele van összetett szénhidráttal, valamint magas rosttartalmának köszönhetően lassan és fokozatosan szívódik fel. Ezen felül mangánban gazdag, amely fontos az egyéb tápanyagok lebontásához.

4. Banán

A banán is egy igazán jól hasznosuló szénhidrát magas kálium tartalommal, ezért kiváló választás különösen edzés előtt, ha gyors energiaforrásra van szükséged. A kálium segít a hidratálásban is, a banánban található természetes cukrok és szénhidrátok segítik az edzés hatékonyságát, a növényi vegyületek pedig az izmok regenerálódását.

További hasznos tippekért kattints a
WellnessCafé weboldalára!