ÖKO: 3 dolog, amit ki kell próbálnod 2019-ben a fentartható jövőért

2019. január 08.
2018-ban már egymást érték a zöld kampányok, de idén sem érdemes visszafogni magunkat, ha a bolygónk jövője a tét. Íme 3 dolog, amit 2019-ben érdemes lecserélni azért, hogy az unokáink is élhető bolygót örököljenek! 

1.Viszlát szupermarket és fast fashion!

Idén méginkább helyezzük előtérbe a kistermelői idénytermékeket és a hazai késztermékeket. A legjobb, ha ezeket saját vászonzsákokban, kosarakban szerezzük be, például a piacon. Az ökolábnyomunk csökkentése mellett így frissebb termékek között válogathatunk, ráadásul hazai termelőket is támogatunk a vásárlásunkkal.

A ruhavásárlás terén is legyen az a mantránk, hogy inkább kevesebb, de drágább és kézműves termékre ruházzunk be. Ezek egyrészt sokkal jobb minőségű anyagból készülnek és jól vannak szabva, így sokáig élvezhetjük őket, másrészt a fast fashion hipergyorsan változó és gyengébb minőségű árucikkei ördögi kört eredményeznek azzal, hogy mindig újra és újra kényszerülünk venni a darabokat, melyeket ott vásároltunk .

2. Ne utólag szelektálj, meg se vedd!

Jó kezdőlépés, de nem elég, ha a szokásosan termelődő hulladékot szelektíven gyűjtjük, ha a nem használt ruháinkat elajándékozzuk vagy újrahasznosítunk egy-két lomot a háztartásban – ennél sokkal fontosabb már a boltban átgondolni, hogy mi az, ami tényleg megéri és szükségünk van rá, és mi az, aminek a boltok polcain kell maradnia. Legyen szó egy 10. pár cipőről, egy túlcsomagolt édességről vagy egy fürt banánról, ami úgyis megromlik, mielőtt megennénk.

3. Kutass, reflektálj, változtass!

Legyen 2019 ökoszempontból a mélyebb összefüggések éve. Ha már a kezdő lépéseket elsajátítottuk, mélyedjünk bele egy kicsit jobban a környezetvédelem témájába. Filmek, sorozatok, kutatások segítik azt az internet korában, hogy kritikai nézőpontból lássunk rá a problémára. –Majd adjuk át az információt minél szélesebb körben!