ÖKO: 3 dolog, amit ki kell próbálnod 2019-ben a fentartható jövőért

2019. január 08. |

2018-ban már egymást érték a zöld kampányok, de idén sem érdemes visszafogni magunkat, ha a bolygónk jövője a tét. Íme 3 dolog, amit 2019-ben érdemes lecserélni azért, hogy az unokáink is élhető bolygót örököljenek! 

1.Viszlát szupermarket és fast fashion!

Idén méginkább helyezzük előtérbe a kistermelői idénytermékeket és a hazai késztermékeket. A legjobb, ha ezeket saját vászonzsákokban, kosarakban szerezzük be, például a piacon. Az ökolábnyomunk csökkentése mellett így frissebb termékek között válogathatunk, ráadásul hazai termelőket is támogatunk a vásárlásunkkal.

A ruhavásárlás terén is legyen az a mantránk, hogy inkább kevesebb, de drágább és kézműves termékre ruházzunk be. Ezek egyrészt sokkal jobb minőségű anyagból készülnek és jól vannak szabva, így sokáig élvezhetjük őket, másrészt a fast fashion hipergyorsan változó és gyengébb minőségű árucikkei ördögi kört eredményeznek azzal, hogy mindig újra és újra kényszerülünk venni a darabokat, melyeket ott vásároltunk .

2. Ne utólag szelektálj, meg se vedd!

Jó kezdőlépés, de nem elég, ha a szokásosan termelődő hulladékot szelektíven gyűjtjük, ha a nem használt ruháinkat elajándékozzuk vagy újrahasznosítunk egy-két lomot a háztartásban – ennél sokkal fontosabb már a boltban átgondolni, hogy mi az, ami tényleg megéri és szükségünk van rá, és mi az, aminek a boltok polcain kell maradnia. Legyen szó egy 10. pár cipőről, egy túlcsomagolt édességről vagy egy fürt banánról, ami úgyis megromlik, mielőtt megennénk.

3. Kutass, reflektálj, változtass!

Legyen 2019 ökoszempontból a mélyebb összefüggések éve. Ha már a kezdő lépéseket elsajátítottuk, mélyedjünk bele egy kicsit jobban a környezetvédelem témájába. Filmek, sorozatok, kutatások segítik azt az internet korában, hogy kritikai nézőpontból lássunk rá a problémára. –Majd adjuk át az információt minél szélesebb körben!

Szólj hozzá te is!

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!

Miért olvasd el ezt most hangosan? felolvasás

Miért olvasd el ezt most hangosan?