Tekintsd vakációnak a hétvégét, és boldogabb leszel

2019. február 23.
Az egyszerű nézőpontváltás hatalmas változást hozhat a hangulatunkban, és még csak elhagyni sem kell a lakást hozzá.

Ha a szabadnapjaink száma limitált, és már év közben elhasználtuk a nagy részét, amikor a gyerek beteg volt, hogyan tudunk mégis kikapcsolni, mintha vakáción lennénk? Hát a hétvégeken! 

A Los Angeles-i Egyetem által végzett tanulmány azt vizsgálta, mi lehet közös a hétvégében és a nyaralásban. A kutatók arra jöttek rá, hogy ha a hétvégére is úgy tekintünk, mintha vakáció lenne, akármit is jelentsen ez az adott személy számára, kifejezetten jó hatással van a következő heti hangulatra. Más szóval, ha meg akarjuk úszni a hétfői rosszkedvet, talán el kell kezdeni máshogy kezelni a szombatot és vasárnapot.


Nem adtak konkrét instrukciókat a tanulmányban résztvevőknek, mindenki a saját vakációját alakíthatta. Voltak közös vonások: sokáig az ágyban maradni, nem végezni házimunkát vagy más munkát, kényelmesebben enni. A tanulmány limitálta a pénzforrásokat, hogy kiküszöböljék azt a lehetőséget, hogy költségesebb időtöltések miatt érezzék jobban magukat a résztvevők. Akiknek sikerült megvalósítani a hétvégi vakációt, felvillanyozódva vágtak bele a következő hétbe. Milyen jó is lenne, ha tényleg csak négynapos lenne egy munkahét, igaz?

Egy korábbi kutatás már bebizonyította, hogy a nyaralás hossza nem függ össze a nyaralás utáni boldogságérzettel, ráadásul sokszor a hosszabb nyaralás kifejezetten stresszfaktor. Erről bárki órákig tud mesélni, aki utazott már gyerekkel. A hétvégi vakáció ennyivel könnyebb, nem kell az utazással foglalkozni, csak pihenni. Abban viszont egyetért minden tanulmány, hogy a kikapcsolódás elengedhetetlen, tartson akármeddig. Akik rendszeresen vakációznak, tovább élnek.

Bár a tanulmányokat viszonylag kevés résztvevővel végezték, az elképzelés mégis figyelemreméltó. Végül is nem kerül semmibe kipróbálni, egyszerűen másként gondolni a hétvégéinkre, kevesebb kötelességgel, több pihenéssel tölteni. Már azért megéri, ha a hétfő nem nyűgösen indul. (Ajánlunk is néhány kirándulós szettet!)

Fotó: Unsplash