Maszkkal könnyebb lehet az alvás

2019. március 02.
Mitől működik a nehezített szemmaszk, ami nem hagyja, hogy ébren hánykolódjunk egész éjjel?

Valóban működnek ezek az alvássegítő eszközök, vagy csak városi legenda, hogy nagyban javítanak a közérzeten és az alvásminőségen?

Tudomány a maszk mögött
A súlyozott maszkok és takarók segítenek az elalvás alatt ellazulni és fokozzák a biztonságérzetet. “A súly alkalmazásával a test könnyebben megnyugszik és aki ilyen eszközöket használ, a közérzetében is javulást tapasztalhat” – magyarázza Daniel Sher klinikai pszichológus. A gyengéd nyomás, amit a maszk jelent az arcon, növeli a melatonin és szerotonin hormon szintjét, ami rendkívül nyugtató hatású. A melatonin irányítja ugyanis az alvási ciklust, ez a hormon okozza az álmosságot többek között, a szerotonint pedig szokás boldogsághormonnak is nevezni. A maszk stimulálja a paraszimpatikus idegrendszert is, ami segít ellazulni és jókedvre hangol. A súly mellett a maszk azzal is hozzájárul a jobb alvásminőséghez, hogy minden külső fényt kizár, így nem csak könnyebb elaludni a szempárnával, nem is zavarják meg az édes álmokat külső vizuális ingerek, mint a beszűrődő hajnali napsugár például.

Miért lesz jobb a kedvünk tőle?
A nyugtató hatásokon kívül a többi érzékünket is stimulálhatjuk, így még hatékonyabb lehet a feszültségoldásra, jókedvre hangolásban a szemmaszk. A párnácskákat gyakran töltik meg illatos gyógynövényekkel, például levendulával, melynek például köztudottan nyugtató hatása van. Ráadásul bizonyos maszkokat lehet melegíteni vagy hűteni is, így a bőr tapintásérzetére is hat. Ezek hatékonyan csökkentik a migrénes, tenziós fejfájást, illetve légúti megbetegedések, arcüreggyulladás esetén is kiegészíthetik a gyógykezelést, enyhítve a kellemetlen tüneteket.Milyet válasszunk?
Nem árt figyelembe venni néhány dolgot szemmaszk vásárlása előtt. Gondoljuk végig, hol szeretnénk használni, otthon vagy utazás közben, és az alvási szokásainkat is mérlegeljük. Mindenképp természetes anyagból készült terméket válasszunk, kerüljük a szintetikus vagy filcanyagú párnákat. Olyat válasszunk, amely könnyen tisztítható, mivel a higiéniájára ügyelni kell.

Mindenki használhatja?
“A súlyozott szemmaszk alvásra gyakorolt jótékony hatásai bizonyítottak, a módszert alkalmazzák inszomniában, depresszióban és autizmussal élőknél is, ám nem tesztelték magukat a maszkokat klinikai vizsgálatokban olyan személyekkel, akik pszichológiai és/vagy alvási rendellenességgel küzdenek” – hívja fel rá a figyelmet Sher. “Ha csak szeretnénk jobban aludni éjszaka, tényleg jó dolog lehet kipróbálni a súlyozott szemmaszkot. Ha diagnosztizáltak valamilyen alvási rendellenességgel vagy pszichés problémával, konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, és beszéljük meg vele, hogy a megfelelő kezelési módszeren kívül, javasolja-e a szemmaszkot is.”

Fotó: Profimédia/Red Dot