Tényleg káros vizes hajjal lefeküdni?

2019. február 24.
Ha azok közé tartozunk, akik rendszeresen vizes hajjal fekszenek le aludni az esti zuhanyzás után, biztosan végighallgattuk már párszor, hogy megfázunk, tönkreteszi a hajunkat vagy a bőrünket. Van valóságalapja ezeknek az intelmeknek?

Nézzük először azt az elméletet, hogy náthásak leszünk a vizes hajjal való lefekvéstől. Az amerikai Vanderbilt Orvosi Egyetem professzora, Dr. William Schaffner ezt egyértelműen városi legendának tartja. Szerinte már hosszú ideje bebizonyosodott, hogy ez az elmélet téves. “Annyi igazság alapja van azért, hogy a hideg időben, télen könnyebb megfertőződni a náthát okozó vírusokkal. Ennek az a magyarázata, hogy a hidegben könnyebben szaporodnak és virulensebbek a kórokozók. De attól, hogy lehűl a hajunk, nem leszünk betegek”- hűti le a kedélyeket a professzor.

Másik vizeshaj-mítosz, hogy veszélyes baktériumok telepszenek meg és szaporodnak el a párnán. A baktériumok és vírusok nem jelennek meg csak úgy a semmiből, és ha nem hoztuk magunkkal, a bőrünkön, testünkön, nem tudnak a párnánkra kerülni misztikus módon az éj leple alatt. Egy kivétel azért akad. Néhány tanulmány kimutatta, hogy a párnán, különösen a szintetikus anyagból készült változatokon, megtalálhatók allergiát és asztmát kiváltó gombák. Ezek pedig imádják a nedves közeget, így ha gyakran nedves lesz a fekhelyünk, könnyen elszaprodohatnak rajta, ez pedig légúti tüneteket okoz az arra érzékenyeknél. Bár arra figyelmeztetnek azért az allergológusok, hogy még sosem bizonyították egyértelműen az összefüggést az allergiás vagy asztmás tünetek és a vizes hajjal való alvás között, ám ha valaki szénanáthával, viszkető szemmel ébred reggel, jobb ha nem kockáztat.

Amikor viszont a haj- és bőrtünetek kerülnek szóba, az ellenérveknek valóban van alapja. “Általánosan kijelenthetjük, hogy nem tesz jót a hajnak, ha nem szárítjuk meg elalvás előtt” – jelenti ki a bőrgyógyász professzor. Idővel a víz roncsolhatja a hajszálak védőrétegét, a kutikulát, ezért a haj töredezetté, fénytelenné, rugalmatlanná válhat. Egyénenként változó, hetek vagy hónapok kellenek-e ehhez. Persze számos más eljárás, fésülködéstől a hajszárításon át a festésig, mind ugyanilyen romcsoló hatású lehet a hajra. “Ha mégis maradunk a vizes hajjal lefekvés mellett, használjunk kondicionálót, mely segít helyreállítani a haj szerkezetét” – javasolja a szakember.



A lehetséges bőrproblémákkal ugyanez a helyzet. Ha oldalt vagy hason alvók vagyunk, a nedves haj az arcunk és a párna közé kerülhet, így az alvás ideje alatt a víz feláztathatja a bőrt, így irritációt kiváltva. Ráadásul a víz hosszan tartó, lassú száradása nedvességet von el a bőrből, ezzel kiszáradást okozva, a fejbőrön is.

De sokan alszanak hajszárítás nélkül, és még sincs semmi problémájuk. Ráadásul gyakran a nedves haj segíthet az alvászavarokon. A nedves haj lassú párolgása hűti a fejet, így nyugtató hatással van az agy aktivitására, ezáltal segíti a pihentető, mély alvást. Vannak tehát kockázatok, de a legnagyobb veszélyt mégis az jelenti az egészségre a vizes hajjal való lefekvéssel kapcsolatban, ha túl sokat aggódunk miattuk, és ezért nem tudunk elaludni egész éjszaka.  

Fotó: Unsplash