Több mint fogszabályzás: életmódváltás

2019. március 09.
Tudtad, hogy a torlódott fogaknak köze lehet a hátfájáshoz, szédüléshez és a fejfájáshoz is? Kipróbáltuk a láthatatlan fogszabályzást.

Az egész egy karrierváltással indult, ami nem volt minden kockázat nélküli, dupla vagy semmi – akár rosszul is végződhetett volna (végül nem így lett.) Miközben ez a folyamat zajlott, tudatosan arra törekedtem, hogy az előttem álló bizonytalan időszak inkább a növekedésről szóljon, mint a kétségbeesésről, ezért az épülés jegyében megkerestem a fogorvosom, Dr. Kolozsváry Lászlót, hogy vágjunk bele…

Már régóta mondogatta, hogy rendellenes a harapásom, és ennek hosszútávon visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Gondoltam, most jött el az idő, beérett a karma, hozzuk ezt rendbe egyszer és mindenkorra. Azt tudtam, hogy fogszabályozni kell, de azt nem, hogy ezen túlmenően még milyen régiókig hatolt ez a probléma, és mennyi mindent kell majd beépítenem a heti rutinomba a fogszabályzással együtt. Mint ahogy azt sem tudhattam, hogy a torlódott fogaknak köze lehet hátfájáshoz, szédüléshez, fejfájáshoz, koncentrációs zavarhoz. Gyerekkoromban a fogak szabálytalanságát szinte kizárólag esztétikai kérdésként kezelték, nem pedig a test, mint nagyobb, összetett rendszer kóros elváltozásaként, ami egyéb más problémákat generál.

Egy őszi napon elindítottam ezt az épülés-cunamit a bölcsességfogaktól való megválással, és ezzel megváltottam a belépőm egy új, egészségesebb testbe.

Úton az egészség felé

Azért amikor az első konzultáción megtudtam, hogy a kezelés végére máshogy fog kinézni az arcom, majdnem feladtam. Ráadásul azt nem lehet előre megmondani, hogy hogyan és mennyire fog változni. Mindenesetre figyelembe véve az emberiség ösztönös mély vonzalmát a szimmetriához, gondolom, minél szabályosabb lesz az arcom, annál inkább esztétikailag is az előnyömre válik majd a fogszabályozás.

Az időzítés több szempontból is tökéletes volt, az egyik ezek közül, hogy a fogorvostudományon belül a technológia mostanra érett be arra a szintre, amit én elfogadhatónak és elviselhetőnek tartok napi szinten a fogszabályozás terén. Kolozsváry doktor, akit az egyik leginnovatívabb fogorvosnak tartok Magyarországon, az elsők között alkalmazta ezt a hi-tech fogszabályozó rendszert, az invisalign-t (láthatatlan fogszabályzás), amit 20 évig fejlesztettek előtte különböző területeken dolgozó szakemberek. Az egész a Jégkorszak című filmmel indult, aminek 3D-s modellezési technológiáját adaptálták a kutatók. A láthatatlan fogszabályzás folyamata egy hagyományos mintavétellel kezdődik, de aztán egy ponton átfordul egy igazi 21. századi technikai vívmányokat felsorakoztató kezelésfolyamba… A mintavételt követően a Compactlab team elkészítette a digitális tervet, ami tartalmazott egy, a fogak komplett átmozgatásáról szóló mini-animációs filmet a saját fogaim főszereplésével. Ez a terv a filmmel együtt előre vetítette, hogy a mostani állapotból milyen erejű, nagyságú, szögű mozgásokon keresztül jutunk el a tökéletes állapotig, a fog-nirvánába. Ebből a tervből már megmondható, hogy hány fázisból fog állni a kezelés, és mennyi ideig fog tartani, tehát az is, hogy pontosan mennyibe fog kerülni. Az egyes fázisokhoz 3D nyomtatóval nyomtatják ki a teljesen átlátszó, könnyen felhelyezhető műanyag síneket.

Ami szintén vonzóvá tette ezt az eljárást, az az, hogy nem kell néhány hetente konzultációra, finom-hangolásokra járnom, hanem egyben megkapom a több havi sín-adagomat, és emellett szabadon mozoghatok a világban, saját magamnak cserélgetve a síneket 2 heti váltásokban. 2 hétig egy puhább sínt, 2 hétig pedig egy keményebb sínt kell hordani. Mivel sokkal kevesebb, de annál hatékonyabb fázisokból jutunk el a megoldásig, ezért elmondható, hogy a technika színvonalának emelkedésével fordított arányban, a költségek jelentősen csökkentek a hagyományos fogszabályzáshoz képest.

Természetesen az is erős érv a sínek esztétikuma mellet, hogy működésmechanizmusa teljesen fájdalommentes, semmilyen sérülést nem okoz az szájüregben, és mivel csak napi 21-22 órát kell fenn lenniük, ezért szabadon ehetünk, ihatunk, moshatunk fogat a fennmaradó 2-3 órában.

Minden mindennel összefügg

A fogszabályozás mellett a fogorvos javaslatára egy manuálterapeutát is felkerestem, hogy felmérje a gerincem állapotát, ugyanis a rendszerszemléletű keleti és a legújabb nyugati orvoslástan szerint is a testünk minden részlete minden más részlettel összefüggésben van. Mivel a harapásunkkal váltjuk ki a legerősebb izomműködéseket a testünkben (kutatások igazolják, hogy a rágóizom tudja a legnagyobb nyomást kifejteni az emberi testben), tehát ebből következik, hogyha a harapás rendellenes, akkor minden borul…

A manuálterapeutához is a tökéletes időzítés jegyében, az utolsó pillanatban érkeztem. Ő pedig azt állapította meg, hogy a több évtizedes helytelen izommunka következtében a nyakcsigolyáim szép lassan egytől-egyig odébb vándoroltak a helyükről, és az egész világ és annak minden elemének egyensúlyra való örökös törekvésének következtében maguk után húztak a lentebb található csigolyák közül is néhányat. Ezeknek nagyon látványos és visszafordíthatatlan következményei egyelőre még nem voltak, de már csak nagyon kevés hiányzott ahhoz, hogy a rossz időben, rossz helyen lévő kis csontdarabok kopásnak induljanak. Ezeken a heti gyakoriságú kezeléseken a terapeutám egy erős (már-már kegyetlennek mondható) masszázst követően, ijesztő csontropogás-hangok kíséretében szép sorban minden porcikámat a helyére tette. A legkritikusabb ún. Atlas-csonttal indított (az első nyaki csigolyával), ami az agyba befutó ereknek és idegeknek szolgál átjáróul. Tehát ha ez félre van csúszva (márpedig a kóros harapástól ez megy félre legelőször), akkor az kihat az agyi vérellátására, az idegpályákra, és ezáltal az egész test működésére. Az Atlas-csont helyretételével kapcsolatban érdemes a legtapasztaltabb kiropraktikust felkeresni, mert ez az eljárás nem minden kockázat nélküli. Mostanra már ezekkel a kezelésekkel is eljutottunk arra a szintre, hogy csak ismétlő kezelésekre van szükség, amíg a fogszabályzás tart, és amíg a kötelezően újra-indított gerincjógázásban nem jutok el arra a magabiztos szintre, hogy már a legfélrecsúszottabb harapásommal sem fogom tudni a gerincoszlopomat kimozdítani a tökéletes zen állapotából.

Fotó: 123RF, Profimédia – Red Dot