Milyen alsóneműben ne sportolj soha?

2019. március 12.
Sokak számára fontos a szép leggings a pilates órára, vagy a futónadrág és a teniszszoknya az edzéshez. De még lényegesebb, mit viselünk alatta.

Sokkal kevesebb figyelmet szentelünk a megfelelő alsónemű kiválasztásának sportolás előtt, mint a nadrágnak és trikónak. Pedig nem is olyan egyszerű a kérdés. Légáteresztő, technikai anyagból készültet válasszunk vagy egyszerű pamutot? Van olyan szabású, amit jobb, ha elkerülünk sportolásnál, és van kifejezetten ajánlott? “A második kérdésre a válasz, nagyonis” – mondja határozottan Dr. Jenn Conti, a Stanford Egyetemi Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa. “A tangát például egyértelműen kerülni kell.” Sokan azért választják, mert nem látszik a bugyivonal a jóganadrág vagy leggings alatt, de az ilyen szűk fehérneműk hihetetlenül nagy fertőzésveszélyt jelentenek a női szervek számára. “Az alsónemű anyaga a fenekünkhöz nyomódik ennél a szabásnál, ahol természetesen magas a baktériumok száma. Mivel ugyanígy szorosan érintkezik az anyag a hüvellyel és a húgycső nyílásával is, ezek a kórokozók könnyen húgyúti vagy hüvelyi fertőzést okozhatnak, mivel a a sportolás során mozog a fehérnemű anyaga, így könnyen eljutnak a baktériumok a nemkívánatos helyekre” – magyarázza a nőgyógyász.



Ha valaki különösen hajlamos ezekre a fertőzésekre, a pamut fehérnemű javasolt, lehetőleg textilfestéktől mentes anyagból, hiszen ezek allergizálhatnak. “Nincs szigorú szabály, de általánosságban kijelenthető, hogy a minél kevésbé szűk és minél jobban lélegző, természetes anyag a legjobb” – javasolja Dr. Conti.

Nem kell pánikba esni, ha most rájöttünk, hogy eddig nem jó alsóneműket hordtunk sportoláshoz. Itt a jó lehetőség felfrissíteni a fehérneműkészletünket!

Fotók: Unsplash