Azért nem megyünk edzeni, mert ciki a testünk

2019. január 25.
Az emberek jórészét az edzőteremben érzett szorongás tartja vissza a rendszeres sportolástól, a "gymtimidation" pedig máris beindította az ördögi kört. Ha eleve elégedetlenkedünk a testünkkel, valószínűtlen, hogy a konditeremben fogjuk megszeretni.
Fotó: Unsplash.com

Egy friss brit kutatás szerint a 18-35 közötti korosztály harmada túlságosan szégyelli ahhoz a testét, hogy lemenjen a konditerembe. Persze ha elégedetlenek vagyunk magunkkal és szeretnénk formálni a testünket, az edzőterem kézenfekvő válasznak tűnhetne, de a feszes, kisportolt testek látványa és közelsége sokak számára annyira ijesztő, hogy inkább el se megy. Vagy ha mégis elmegy, annyira pocsékul érzi magát, hogy edzés után nemhogy motiváltabban, hanem sokkal csüggedtebben távozik.

A jelenségre már külön szó is van: ez a gymtimidation, az a kutatásokkal is megtámogatott jelenség, ami azt bizonyítja, hogy az edzőtermekben áradó nyomás rengeteg embert visszatarthat az edzéstől. És erre még a közösségi média is rádob egy lapáttal. Az említett kutatásból például az is kiderült, hogy a résztvevők 22 százalékát frusztrálja, ha mások edzős fotóit látja a közösségi médiában, a nők 32 százaléka pedig kifejezetten úgy érezte, szeretnék ha mások realisztikusabb, kevésbé beállított fotókat készítenének magukról a konditeremben. Az Instagramon feszítő gyönyörű, kisportolt testek épp ezért a legtöbbször egyáltalán nem motiválják a fogyni vágyókat, csak újra és újra aktiválják a külsőnkre nehezedő nyomásokat.

A felmérések szerint az emberek többnyire olyasmiktől tartanak, hogy „mindenki őket nézi majd”, hogy kiderül, „nem elég fittek” vagy hogy „ciki lesz izzadtan, vörös fejjel edzeni”. Rengetegen félnek mások megvetésétől, vagy attól, hogy kinézik őket, ha nem tudják használni a gépeket.
Ezt a szorongást egyáltalán nem egyszerű leküzdeni, de sokat segíthet, ha ráveszünk egy jó fej ismerőst, hogy kísérjen el minket, vagy ha személyi edzőt fogadunk magunk mellé, aki segít magabiztosabban eligazodni a gépek között. Miközben persze elsősorban azt kell magunkban helyretennünk, valóban, magunk miatt szeretnénk-e fogyni vagy izmosodni, vagy csak görcsösen próbálunk megfelelni a ránkerőltetett hamis képnek?