Edd magad álmosra ezekkel az ételekkel

2018. március 25.

Szárnyasok és magvak

A pulykában és a csirkehúsban nagy mennyiségű triptofán található: ez az aminosav segíthet abban, hogy meginduljon az alvásért felelős hormon, a melatonin termelődése. Jó triptofán-forrás lehet még a bab, a tofu, a tojás, a lencse, a diófélék és mindenféle magvak vagy a tojás is.

Zöldek minden mennyiségben

A káliumban és magnéziumban gazdag ételek segítenek ellazítani az izmokat, ami szintén jól jöhet a könnyebb elalváshoz. Érdemes tehát leveles zöldeket, mondjuk spenótot, salátát, rukkolát fogyasztani, de  ugyanígy megfelelő a káliumban dús banán vagy a sárgabarack.

Rostok az alvásért

A Columbia University tanulmánya szerint a rostokban gazdag étrend jobb alvásmintákhoz vezethet, ezért jó ötlet lehet teljes kiőrlésű gabonákat, babot, lencsét fogyasztani. Arra is figyeljünk, hogy a kevés rost és a telített zsírok fokozott bevitele felületes és így nem is annyira pihentető alvást eredményezhet.

Nem mindegy, mikor eszel

Ne csak arra figyeljünk, mit eszünk, hanem arra is, mikor! És itt nem csak a vacsorára gondolunk: kezdődjön a nap reggelivel, hogy a vércukor szintünket és az adrenalin-termelődésünket kordában tartsuk, így később is megfelelően működhet a már említett melatonin termelődése. Ne fogyasszunk túlságosan  megterhelő vacsorát, és próbáljuk úgy időzíteni, hogy lefekvés előtt néhány órával már ne nagyon együnk semmit.

Fotó: Profimédia – Red Dot